Amerykańskie hamburgery
W misce wymieszaj mięso mielone z bułką tartą, cebulą, jajkiem i musztardą.
Składniki 4 sztuki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki bułki tartej
- cebula, starta na tarce
- jajko, roztrzepane
- 2 łyżki musztardy
- 4 bułki, rozkrojone kilka liści sałaty lodowej
- 2 pomidory, w plasterkach
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Dressing:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- mały ząbek czosnku, rozgnieciony
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mięso mielone z bułką tartą, cebulą, jajkiem i musztardą. Przypraw do smaku i podziel na 4 porcje.
2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż hamburgery, z obu stron po 5-7 minut, aż będą dobrze upieczone. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
3. Zmiksuj wszystkie składniki dressingu.
4. Podgrzej bułki w piekarniku. Na spodach ułóż liście sałaty. Następnie ułóż burgery i plasterki pomidorów. Udekoruj dressingiem. Na talerzu przykryj wierzchem bułki.
5. Podawaj jeszcze ciepłe, z piklami.