Amerykańskie hamburgery

W misce wymieszaj mięso mielone z bułką tartą, cebulą, jajkiem i musztardą.

Składniki 4 sztuki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • cebula, starta na tarce
  • jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 bułki, rozkrojone kilka liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory, w plasterkach
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Reklama

Dressing:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • mały ząbek czosnku, rozgnieciony

Sposób przygotowania:


1. W misce wymieszaj mięso mielone z bułką tartą, cebulą, jajkiem i musztardą. Przypraw do smaku i podziel na 4 porcje.

2. Rozgrzej olej na patelni. Smaż hamburgery, z obu stron po 5-7 minut, aż będą dobrze upieczone. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

3. Zmiksuj wszystkie składniki dressingu.

4. Podgrzej bułki w piekarniku. Na spodach ułóż liście sałaty. Następnie ułóż burgery i plasterki pomidorów. Udekoruj dressingiem. Na talerzu przykryj wierzchem bułki.

5. Podawaj jeszcze ciepłe, z piklami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje