Arbuz: Dlaczego warto jeść jego miąższ i pestki?

O tym, że owoce są ważnym elementem codziennej diety, nie trzeba nikogo przekonywać. Na początku lata można kupić pierwsze arbuzy, które nie dość, że zawierają cenne substancje korzystne dla funkcjonowania organizmu, to posiadają również dużo wody, dlatego już niewielki kawałek tego owocu świetnie gasi pragnienie. Najczęściej zajadamy się soczystym miąższem pomijając znajdujące się w nim pestki. Wbrew pozorom warto włączyć je do diety, ponieważ zawierają szereg cennych witamin i minerałów. Co trzeba wiedzieć o arbuzie? Kto powinien po niego sięgnąć? Jakie są korzyści z jego regularnego spożywania? Jak pestki arbuza wpływają na zdrowie?

Arbuz
Arbuz ©123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o arbuzie?

Uprawa arbuzów
©123RF/PICSEL

Arbuz, znany również jako kawon, jest rośliną z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie tradycja jego uprawy liczy sobie kilka tysięcy lat. W upalnym klimacie niejednokrotnie występuje również jako roślina dzika. Łodygi arbuzów osiągają długość nawet kilku metrów, pokryte są włoskami oraz dużymi, sercowatymi liśćmi. W okresie kwitnienia na roślinie pojawiają się efektowne kwiaty, zarówno męskie, jak i żeńskie. Co ciekawe, przez większość czasu pozostają zamknięte: otwierają się na krótko (przeważnie na jeden dzień), po czym szybko odpadają. Obecnie uprawia się kilka odmian arbuzów, które różnią się zarówno kolorem miąższu owoców, rozmiarami, a także ilością pestek.

Soczysty owoc

Owoce arbuza posiadają bardzo dużo wody – aż 90 proc. Zawierają również bardzo dużo substancji o właściwościach przeciwutleniających. Warto wspomnieć o likopenie, beta-karotenie, lutenie oraz cytrulinie. W arbuzie witaminy i minerały występują w mniejszej ilości. Dzięki obecności witamin C i A zwiększają odporność organizmu, wspomagają (wraz z luteiną) narząd wzroku i poprawne widzenie, a także pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu. Arbuz to także źródło magnezu i potasu, które wspierają pracę serca, są korzystne dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, a także zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych.

Pestki arbuza

Arbuz z pestkami
©123RF/PICSEL

Okazuje się, że pestki arbuza, tak samo jak miąższ, są bezpieczne i całkowicie jadalne. Najbardziej wpisały się w gusta kulinarne mieszkańców Bliskiego Wschodu, gdzie stanowią całkiem smaczną przekąskę: często serwuje się je solone i prażone, ale chętnie zjadane są w postaci surowej. W smaku przypominają nasiona słonecznika, lecz mają bardziej orzechową nutę. W pestkach znaleźć można nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, białko, witaminy z grupy B, a także magnez i żelazo. Spożywanie pestek jest bardzo korzystne dla zdrowia, bowiem sprzyjają utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, regulują procesy trawienne oraz pomagają w infekcjach bakteryjnych i grzybiczych.

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzy mogą przyczynić się do poprawy kondycji organizmu. To zasługa obecności w miąższu przeciwutleniaczy: pomagają usunąć wolne rodniki, które odpowiedzialne są za występowania wielu chorób cywilizacyjnych, a także opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu. Zjadanie arbuzów latem przynosi szereg korzyści: oprócz zbawiennego wpływu na układ krążenia, cytrulina może poprawić potencję, a także zapobiegać zmęczeniu. Poza tym, wraz z potasem i magnezem, sprzyjają regeneracji mięśni i stawów. Zjadanie arbuzów jest szczególnie korzystne w czasie upałów, ponieważ gaszą pragnienie oraz zapobiegają odwodnieniu oraz szybko uzupełniają poziom elektrolitów.

Arbuz a odchudzanie

Zjadanie arbuza
©123RF/PICSEL

Wyjątkowo soczysty owoc, jakim jest arbuz nie posiada wiele kalorii. 100g zawiera jedynie 30 kcal. Nie jest to wiele, ale osoby dbające o szczupłą sylwetkę muszą pamiętać, że zawiera on sporo cukrów. Poza tym arbuz ma wysoki indeks glikemiczny (70), co nie jest korzystne dla osób borykających się z cukrzycą. W porównaniu do miąższu, bardziej kaloryczne są pestki, bowiem 100 g suszonych, to aż 560 kcal. Dlatego chcąc zachować szczupłą sylwetkę, należy jeść je z umiarem.

Arbuz a uroda

Miąższ arbuza może korzystnie wpłynąć na kondycję skóry. Dzięki obecności witaminy A, owoc ten sprzyja wygładzeniu skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz może zredukować te istniejące. Zjadanie pestek sprzyja utrzymaniu prawidłowego nawilżenia skóry, a także usunięciu przebarwień. Zawartość witamin i minerałów poprawia jej ukrwienie, sprzyja jej regeneracji oraz ułatwia gojenie się ran.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas