Reklama

Reklama

Argentyńskie pierożki z mięsem

Składniki: Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag masła, łyżeczka soli, przegotowana zimna woda; farsz: 25 dag mielonego mięsa wołowego, 20 dag cebuli, 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka oliwy, po 1/2 łyżeczki kminku, ostrej papryki mielonej i soli, 25 dag smalcu do smażenia.

Przygotowuję farsz: rodzynki sparzam i osączam. Cebulę siekam i przesmażam na oliwie. Dodaję mięso i smażę razem przez kilka minut, dolewam pół litra wody i duszę do miękkości, aż cała woda odparuje. Dodaję rodzynki i doprawiam. Wszystko mieszam.

Reklama

Z mąki, masła i soli zagniatam ciasto, dodając powoli zimną wodę - tyle, aby miało elastyczną konsystencję (jak ciasto na pierogi). Rozwałkowuję na 1/2 cm, wycinam krążki (wielkość - wg uznania ), nakładam farsz i sklejam jak zwykłe pierogi. Smażę na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto, osączam na papierowym ręczniku. Podaję z różnymi sałatkami.

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | gotowanie | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje