Aromatyczna bruschetta

Lekka przekąska.

Bruschetta z pomidorem
Bruschetta z pomidorem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, jeden posiekany
  • 12 kawałków bagietki
  • pół szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 50 g fety

Przygotowanie:

1. Pomidory, cebulę, posiekany czosnek, oliwę, ocet i cukier przełóż do miski, i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut.

2. Natrzyj czosnkiem każdy kawałek bagietki i podsmażaj na gorącej patelni, z dwóch stron, aż bułka się zezłoci.

3. Do pomidorów dodaj pokruszoną fetę i bazylię, całość delikatnie wymieszaj.

4. Nakładaj pomidory na ciepłe kawałki bagietki. Po wierzchu posyp świeżą bazylią. Nasza rada: bruschetta to wspaniała lekka przekąska, rodem z Włoch. Tradycyjna jest zapiekana z mozzarellą. Ale można jej składniki urozmaicać, wedle uznania, np. dodając czarne oliwki. Też będzie pysznie.

Bruschetta - przepisInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas