Aromatyczna bruschetta
Lekka przekąska.
Składniki:
- 4 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory
- pół czerwonej cebuli, posiekanej
- pół łyżeczki cukru
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, jeden posiekany
- 12 kawałków bagietki
- pół szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 50 g fety
Przygotowanie:
1. Pomidory, cebulę, posiekany czosnek, oliwę, ocet i cukier przełóż do miski, i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut.
2. Natrzyj czosnkiem każdy kawałek bagietki i podsmażaj na gorącej patelni, z dwóch stron, aż bułka się zezłoci.
3. Do pomidorów dodaj pokruszoną fetę i bazylię, całość delikatnie wymieszaj.
4. Nakładaj pomidory na ciepłe kawałki bagietki. Po wierzchu posyp świeżą bazylią. Nasza rada: bruschetta to wspaniała lekka przekąska, rodem z Włoch. Tradycyjna jest zapiekana z mozzarellą. Ale można jej składniki urozmaicać, wedle uznania, np. dodając czarne oliwki. Też będzie pysznie.