Potrawy wielkanocne, które warto przygotować wcześniej. Tak oszczędzisz czas

Wielkanocny żurek można zacząć przygotowywać dużo wcześniej
Wielkanocny żurek można zacząć przygotowywać dużo wcześniej 123RF/PICSEL

Świąteczny żurek

Wielkanocny pasztet i pieczone mięsa

Mazurek

Mazurek
Mazurek123RF/PICSEL

Sałatka jarzynowa

"Wielkanocne resztki", które warto zamrozić

  • zawsze dokładnie planować swoje zakupy, także te świąteczne 
  • kupować tylko tyle, ile my i nasi najbliżsi jesteśmy w stanie zjeść
  • odpowiednio przechowywać jedzenie
  • wykorzystywać resztki. 
  • wędliny, w tym tradycyjną białą kiełbasę. W jej przypadku musimy jednak pamiętać, by mrozić ją na surowo, jeszcze przed sparzeniem
  • żurek - do mrożenia przez dwa miesiące nadaje się jednak tylko zupa pozbawiona dodatków, czyli jajek, kiełbasy, ziemniaków i śmietany
  • mazurek, babka i sernik, które warto podzielić wcześniej na mniejsze porcje. 

Potrawy wielkanocne, których nie wolno mrozić

„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsatPolsat