Wyróżnia ją maślana korona i lukier. Oto najlepsza babka na Wielkanoc

Wielkanocna babka to jeden z tych przysmaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób sięga po gotowe, sklepowe ciasto, wychodząc z założenia, że nie posiada odpowiednich umiejętności kulinarno-cukierniczych, które pozwoliłyby na upieczenie idealnej babki. A wystarczy przecież sięgnąć po prosty i sprawdzony przepis, dzięki któremu babka wielkanocna na pewno się uda.

Jak upiec pyszną babkę wielkanocną?
Jak upiec pyszną babkę wielkanocną?123RF/PICSEL

Chcesz, żeby twoja wielkanocna babka nie tylko wyśmienicie smakowała, ale i pięknie wyglądała? Jeśli tak, to koniecznie skorzystaj z przepisu twórcy internetowego Michała Korkosza, znanego szczerzej jako "Rozkoszny".

Mężczyzna specjalizuje się w przepisach kuchni wegetariańskiej, ale doskonale radzi sobie również z różnego rodzaju wypiekami, co najlepiej widać na jego kanale na YouTube.

"Rozkoszny" podzielił się ze swoimi widzami przepisem na babkę wielkanocną z kruszonką, choć on sam nazywa ją "drożdżową babką wielkamocną z maślaną kruszonką", bo - jak mówi Michał - "Baba wielka i mocna, bo nic tak dobrze nie robi babie drożdżowej, jak cała porcja masła, a w zasadzie kruszonkowa, maślana korona, która będzie lepiła się do śnieżnobiałego lukru".

Babka wielkanocna jest prosta w przygotowaniu
Babka wielkanocna jest prosta w przygotowaniu123RF/PICSEL

Babka wielkanocna z kruszonką - składniki

Ciasto drożdżowe

  • 2 ⅓ szklanki (300 g) mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży suchych
  • ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • ⅓ szklanki (80 ml) mleka
  • 2 duże jajka “zerówki"
  • 150 g masła, z lodówki

Maślana kruszonka

  • 50 g masła,
  • 50 g cukru (w tym cukier waniliowy)
  • 100 g mąki

 Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 4 - 5 łyżek soku z cytryny
Babka wielkanocna to popularny, świąteczny wypiek
Babka wielkanocna to popularny, świąteczny wypiek123RF/PICSEL

Babka wielkanocna z kruszonką - przepis

Do miksera wsypujemy mąkę, cukier, suche drożdże i sól, uruchamiamy urządzenie i wszystko dokładnie łączymy. Dodajemy mleko, dwa jaja i nadal miksujemy do utrzymania gładkiej masy. Ten proces zajmuje ok. pięciu minut.

Zimne masło ubijamy wałkiem, żeby zrobiło się plastyczne. Masło rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do ciasta w pracującym mikserze. Całość wyrabiamy, aż ciasto wchłonie masło. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na całą noc do lodówki.

Warto wiedzieć: Czym jest ucierana babka?

Istnieje wiele przepisów na babkę wielkanocną
Istnieje wiele przepisów na babkę wielkanocną123RF/PICSEL

Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 30 minut, a następnie krótko wyrabiamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto aplikujemy do foremki, przykrywamy np. czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. i ustawiamy grzanie góra-dół. Babkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Po wyjęciu jej z piekarnika należy odłożyć babkę na 10 min do ostygnięcia.

Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimne masło rozcieramy z cukrem i dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie łączymy i wyrabiamy kulkę. Wkładamy ją do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut. Wyjmujemy kulkę z lodówki i rozkruszamy ją na papierze do pieczenia na duże okruchy. Wkładamy okruchy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C. przez 10-15 minut aż do zarumienienia. Wyjmujemy kruszonkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Czas na przygotowanie lukru. Sok z cytryny podgrzewamy w garnuszku, a następnie dolewamy go stopniowo do cukru pudru. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, wówczas dodajemy więcej soku z cytryny. Jeśli za rzadki - więcej cukru pudru.

Babkę polewamy lukrem i od razu posypujemy kruszonką. Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas