Aromatyczne i pikantne kimchi: Jak przygotować koreańską wersję kiszonej kapusty?

W jaki sposób przygotować koreańskie kimchi?
W jaki sposób przygotować koreańskie kimchi?123RF/PICSEL
  • W 2013 roku kimchi zostało umieszczone na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Swoją pozycję zawdzięcza unikatowej technice przygotowania.
  • Na przełomie listopada i grudnia w Korei obchodzone jest tzw. kimjang, czyli święto przechowywania kimchi. Towarzyszą mu muzyka, tańce oraz wspólne przygotowywanie zapasów kimchi na zimę.
  • Kimchi uważa się za dietetyczną przekąskę. W 100 gramach produktu znajdziemy jedynie 32 kcal. Z tego względu poleca się włączenie go do jadłospisu osobom będącym na diecie. Za jej smak odpowiadają m.in. czosnek, cebula, imbir oraz sos rybny.

Czym jest kimchi?

Cenne właściwości potrawy

Spożywanie kimchi wspomaga prawidłową pracę serca
Spożywanie kimchi wspomaga prawidłową pracę serca123RF/PICSEL
  • błonnik,
  • beta-karoten,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • potas.

Do czego wykorzystać fermentowaną kapustę?

Przepis na domowe kimchi

Jakich produktów potrzebujemy do przygotowania domowego kimchi?
Jakich produktów potrzebujemy do przygotowania domowego kimchi?123RF/PICSEL
  • 5 łyżek stołowych soli morskiej
  • 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 3-5 łyżek ostrej papryki gochugaru
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 cm imbiru startego na tarce
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ małej rzepy
  • ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w większe kawałki
  • ¼ marchewki pokrojonej w paski
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  1. Kapustę pekińską przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na małe kawałki. Tak przygotowane warzywo przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą, zasypujemy 5 łyżkami soli, dociskamy za pomocą przykrywki i odstawiamy na ok. 60 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mąkę ryżową i cukier. Całość gotujemy 2-3 minuty do uzyskania gęstego, ryżowego kleiku. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  3. Kiedy kleik przestygnie, dodajemy do niej paprykę gochugaru, posiekany czosnek, sos sojowy, tarty imbir, sól, rzepę, szczypiorek oraz marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Namoczoną kapustę dokładnie opłukujemy z zalewy, odcedzamy i dokładnie odciskamy w dłoniach. W kolejnym kroku przekładamy ją do dużej plastikowej miski i zabieramy się do nacierania przygotowaną pastą kimchi. W tym momencie dobrze będzie sięgnąć po specjalne rękawiczki, by nie pobrudzić skóry.
  5. Porządnie wymieszaną całość wkładamy do szklanych lub plastikowych pojemników, zamknąć pokrywki i włożyć do lodówki na ok. 3-5 dni. Gotowe i odpowiednio przechowywane danie jest zdatne do spożycia nawet przez miesiąc. Smacznego!

Jak rozpoznać zepsute kimchi?

Jak zrobić koreańskie placki z kimchi?Interia KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?