Zamienniki klasycznego białego chleba. Dobry wybór dla osób z cukrzycą i celiakią

Pieczywo jest nieodłącznym elementem każdej kanapki. Jednak kupowany przez nas chleb zawiera gluten, którego nie tolerują niektóre osoby. Dodatkowo białe pieczywo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym – nie jest zatem polecane cukrzykom. Co jeść na śniadanie zamiast klasycznego białego chleba? Jaki zamiennik wybrać, gdy jest się na diecie odchudzającej? Podpowiadamy.

Co zamiast białego chleba?
Co zamiast białego chleba?123RF/PICSEL

Co zamiast chleba białego? Wybierz smaczne pieczywo bez glutenu

Dieta bezglutenowa jest szczególnie zalecana osobom chorującym na celiakię – chorobę trzewną charakteryzującą się nietolerancją organizmu na gluten. Jest on obecny w pszenicy, z której produkuje się mąkę – główny składnik chleba. Spożycie tego produktu może powodować u osób chorych nieprzyjemne dolegliwości. Zatem, co zamiast zwykłego chleba dla ludzi nietolerujących glutenu? Świetnym wyborem będzie pieczywo bezglutenowe.

W wielu polskich miastach funkcjonują piekarnie bezglutenowe oferujące wyroby piekarnicze powstałe z udziałem mąki niezawierającej glutenu (np. owsianej czy jaglanej). W tych sklepach można się zaopatrzyć nie tylko w bezglutenowy chleb, ale również bułki, ciastka i inne wypieki.

Co zamiast chleba białego dla cukrzyka? Zwróć uwagę na indeks glikemiczny

Wybierając chleb i inne rodzaje wypieków, cukrzycy powinni zwracać uwagę na jego indeks glikemiczny. Klasyczne pieczywo powstałe z białej pszennej mąki charakteryzuje się jego wysoką wartością (IG wynosi około 70-80). Wobec tego osobom chorującym na cukrzycę sugeruje się wybór pieczywa czystoziarnistego, gryczanego lub owsianego.

Dlaczego cukrzycy powinni sprawdzać indeks glikemiczny w kupowanych produktach? Wynika to z faktu, że im większą ma wartość, tym szybszy wystąpi wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Oprócz pieczywa cukrzycy mogą spożywać na śniadanie posiłki takie jak omlet, jajecznica czy owsianka.

Chleb razowy ma więcej cennego błonnika, niż chleb biały.
Chleb razowy ma więcej cennego błonnika, niż chleb biały.123RF/PICSEL

Co zamiast chleba białego na diecie? Zaopatrz się w pełnoziarniste wypieki

Będąc na diecie odchudzającej warto wybierać chleb, który jest wykonany z mąki razowej o wysokim typie. Odmiana tego pieczywa zawiera większą ilość błonnika, który przyczynia się do utrzymania dłuższego uczucia sytości. Poza tym błonnik bierze udział w regulacji pracy jelit oraz korzystnie wpływa na metabolizm.

Osoby na diecie mogą również wybierać na śniadanie różnego rodzaju owsianki czy jogurty. Uzupełnione o zdrowe dodatki (np. nasiona babki jajowatej czy świeże owoce) mogą być doskonałym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.

Czytaj też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas