Aromatyczny budyń jaglany
Grzegorz Łapanowski to znany kucharz, założyciel fundacji Szkoła na Widelcu - z nią organizuje warsztaty kulinarne dla dzieci. W TV Polsat Cafe prowadzi program „Misja stołówka”. Proponujemy jego przepis na budyń jaglany.
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- 370 ml mleka 3,2 proc. (może być roślinne, np. ryżowe lub migdałowe)
- szczypta mieszanki mielonych przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu
- 30 g miodu, 240 g śliwek (mogą być mrożone)
- 40 g gorzkiej czekolady
Kaszę jaglaną upraż na rozgrzanej patelni, następnie dokładnie ją opłucz (kilkakrotnie, aż woda będzie czysta). Przełóż kaszę do garnka, wlej wodę i mleko, wsyp przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu (15-20 minut). Jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj z miodem na gładką masę. Podawaj z pokrojonymi na kawałki śliwkami (mrożone podduś na maśle) i wiórkami gorzkiej czekolady.