Babcine kartofle! Smak dzieciństwa powraca

Aktualizacja

Jeżeli kochasz ziemniaki, to przepis na babcine kartofle jest idealny. Wbrew potocznej opinii ziemniaki są zdrowe - zawierają niewiele kalorii i posiadają za to dużo witamin. Istnieje wiele sposobów, by przygotować babcine kartofle!

Babcine kartofle można podawać na wiele sposobów
Babcine kartofle można podawać na wiele sposobów 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 łodyga kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 marchew

Babcine kartofle - przygotowanie

Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Obrać również marchew i przekroić na kilka części. 

Włożyć obrane warzywa razem z koprem i czosnkiem do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. 

Wyjąć koper, resztę odcedzić. Ziemniaki wraz z marchewką i czosnkiem przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i wymieszać. 

Podawać jako dodatek do dań obiadowych.

Sprawdź też te przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Zupa z suszonych pomidorówPolsat