Babciny sposób na błyskawiczny obiad: Kluski kładzione
Nasze babcie są autorkami ponadczasowych przepisów, które sprawdzą się w wielu sytuacjach. Jednym z takich patentów jest przepis na kładzione kluski, które sprawdzą się nie tylko jako dodatek do zup, ale również mogą grać główną rolę w obiadowej partyturze. I co najważniejsze - są szybkie w przygotowaniu!
Kluski kładzione są daniem, które pamiętamy z dzieciństwa. W kwestii receptury pozostawionej przez nasze babcie niewiele się zmieniło, jednak za sprawą jednego dodatku można uczynić z nich pełnowartościowe, oddzielne danie. W dalszym ciągu zajadamy się nimi - i nic w tym dziwnego. Są bowiem tanie, szybkie w przygotowaniu i smakują obłędnie.
Warto również zwrócić uwagę na ich "wielofunkcyjność" - doskonale zastępują makaron i ziemniaki w zupach, wyśmienicie smakują również polane domowym sosem. Jak w prosty sposób przygotować ten babciny specjał, jakim są kluski kładzione?
Czytaj również: Dodaj jedną puszkę do jajecznicy. Pyszna wersja po turecku
Przepis na kluski kładzione
Sposób przygotowania:
- W misce umieść jajka, mąkę, sól oraz przegotowaną, letnią wodę. Całość wyrób dokładnie przy pomocy dłoni w taki sposób, aby powstała masa miała średnią gęstość.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, zacznij odrywać niewielkie kawałki ciasta przy pomocy łyżki, a następnie od razu umieszczaj w wodzie. Za każdym razem umocz łyżkę we wrzątku, by masa z ciasta się do niej nie przylepiała.
- Gdy włożysz już wszystkie kluski do wody, zamieszaj delikatnie całość i gotuj do momentu, w którym przysmak wypłynie na powierzchnię, a woda ponownie zacznie wrzeć.
- Tak ugotowane kluski wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka.
- Boczek pokrój w kosteczkę, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. Kiedy boczek się już nieco podsmaży i wytopi, dodaj do niego ugotowane wcześniej kluski. Całość smaż chwilę do momentu zarumienienia. Danie możesz udekorować świeżą pietruszką.
Smacznego!
***
Zobacz także: