Babciny sposób na błyskawiczny obiad: Kluski kładzione

W Polsce od lat zajadamy się kładzionymi kluskami
W Polsce od lat zajadamy się kładzionymi kluskami123RF/PICSEL

Przepis na kluski kładzione

Składniki

  • 2 jajka
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 130 ml wody
  • 300 gramów boczku wędzonego
  • sól
  1. W misce umieść jajka, mąkę, sól oraz przegotowaną, letnią wodę. Całość wyrób dokładnie przy pomocy dłoni w taki sposób, aby powstała masa miała średnią gęstość.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, zacznij odrywać niewielkie kawałki ciasta przy pomocy łyżki, a następnie od razu umieszczaj w wodzie. Za każdym razem umocz łyżkę we wrzątku, by masa z ciasta się do niej nie przylepiała.
  3. Gdy włożysz już wszystkie kluski do wody, zamieszaj delikatnie całość i gotuj do momentu, w którym przysmak wypłynie na powierzchnię, a woda ponownie zacznie wrzeć.
  4. Tak ugotowane kluski wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka.
  5. Boczek pokrój w kosteczkę, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. Kiedy boczek się już nieco podsmaży i wytopi, dodaj do niego ugotowane wcześniej kluski. Całość smaż chwilę do momentu zarumienienia. Danie możesz udekorować świeżą pietruszką.
Jak zrobić cukiniowe naleśniki?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?