Babeczki piknikowe
Letnie menu.
- 30 dag mąki,
- 15 dag zimnego masła,
- 4 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli,
na farsz:
- 30 dag szynki wędzonej,
- sól, pieprz,
- oliwki, cytryna,
- natka i pomidor do dekoracji
Przygotowanie:
Ze składników na babeczki zagnieść ciasto kruche. Mąkę posiekać z masłem, dodać do tego wodę i sól. Szybko zagnieść. Ciastem wykładać foremki na babeczki (20 sztuk) wcześniej wysmarowane masłem.Piec w nagrzanym piekarniku 185 st. C przez ok. 20 minut. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przygotować farsz: szynkę zmielić, masło utrzeć mikserem, dodać szynkę, pieprz i sól do smaku, wymieszać. Masą przełożyć do szprycy, wyciskać do babeczek. Dekorować oliwkami, cytryną, pomidorkiem i natką. Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis na 20 babeczek