Babeczki z klusek
Idealne na śniadanie lub lekki obiad. Wystarczy otworzyć lodówkę i uruchomić wyobraźnię. Dwa suszone pomidory na dnie słoika, resztka szczypiorku, może jakaś dogorywająca wędlina? Wszystko to posiekane idealnie wzmocni smak babeczek.

Składniki
- szklanka ugotowanego makaronu (na przykład resztek klusek ugotowanych wcześniej do rosołu)
- dowolne dodatki, na przykład wędlina, szczypiorek, oliwki, suszone pomidory, kapary
- 100 g żółtego sera
- jajko
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron drobno siekamy, mieszamy z pokrojoną wędliną, szczypiorkiem, oliwkami, suszonymi pomidorami, kaparami (lub innymi dodatkami).
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, wsypujemy do makaronu. Wbijamy jajko, doprawiamy.
Masą napełniamy papilotki lub foremki na babeczki. Zapiekamy przez 30 minut w 170 stopniach.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Bosackiej, o której przeczytasz tutaj!
***
Zobacz także: