Babka babuni
Wygląda pięknie na świątecznym stole, a smakuje jeszcze lepiej. Wielkanocna babka jest jedyna w swoim rodzaju. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 torebki kisielu żurawinowego
- ½ szklanki drobno siekanych suszonych żurawin
- 2 łyżki soku z żurawin
- 3 torebki kisielu cytrynowego
- mąka bezglutenowa bezmleczna
- ½ szklanki drobno siekanych suszonych moreli
- starta skórka cytrynowa
- sok z 1/2 cytryny
- 3 torebki bezglutenowego budyniu czekoladowego
- 1 łyżka kakao, · ½ szklanki siekanych migdałów
- ½ szklanki siekanych rodzynek
- ½ szklanki mleka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno dodając cukier. Zmiksować żółtka, dodać oliwę i wodę, proszek do pieczenia, mleko i mąkę, dodać białka. Ciasto musi być gęste, jeśli trzeba należy zagęścić go mąką kukurydzianą.
Całość podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kisiel żurawinowy, posiekane żurawiny i sok z żurawiny. Do drugiej kisiel cytrynowy, sok i skórkę z cytryny, do trzeciej budyń czekoladowy, migdały, rodzynki i kakao.
Tortownice wysmarować tłuszczem, posypać bezglutenową bułką tartą. Najpierw wlać część najciemniejszą, na nią żurawinowa, a na wierzch cytrynową. Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie lekko zamieszać ciasto w tortownicy, aby nieco pomieszać kolory ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.