Reklama

Reklama

Babka babuni

Wygląda pięknie na świątecznym stole, a smakuje jeszcze lepiej. Wielkanocna babka jest jedyna w swoim rodzaju. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników.

Składniki:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 torebki kisielu żurawinowego
  • ½ szklanki drobno siekanych suszonych żurawin
  • 2 łyżki soku z żurawin
  • 3 torebki kisielu cytrynowego
  • mąka bezglutenowa bezmleczna
  • ½ szklanki drobno siekanych suszonych moreli
  • starta skórka cytrynowa
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 torebki bezglutenowego budyniu czekoladowego
  • 1 łyżka kakao, ·         ½ szklanki siekanych migdałów
  • ½ szklanki siekanych rodzynek
  • ½ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody

Reklama


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno dodając cukier. Zmiksować żółtka, dodać oliwę i wodę, proszek do pieczenia, mleko i mąkę, dodać białka. Ciasto musi być gęste, jeśli trzeba należy zagęścić go mąką kukurydzianą.

Całość podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kisiel żurawinowy, posiekane żurawiny i sok z żurawiny. Do drugiej kisiel cytrynowy, sok i skórkę z cytryny, do trzeciej budyń czekoladowy, migdały, rodzynki i kakao.

Tortownice wysmarować tłuszczem, posypać bezglutenową bułką tartą. Najpierw wlać część najciemniejszą, na nią żurawinowa, a na wierzch cytrynową. Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie lekko zamieszać ciasto w tortownicy, aby nieco pomieszać kolory ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje