Babka waniliowa z owocami
Słodka babka piaskowa, która posmakuje każdemu

Składniki
- po 15 dag mirabelek i śliwek węgierek z kompotu
- 1 kostka margaryny
- 2/3 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szkl. jogurtu
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
- kolorowe lukry do polania
Sposób przygotowania
1. Śliwki dokładnie osącz z zalewy. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj jajka. Następnie dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wymieszaj z owocami.2. Foremkę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem.3. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz godz. Wystudź i oblej kolorowymi lukrami.