Babka waniliowa z owocami

Słodka babka piaskowa, która posmakuje każdemu

Czas przyrządzenia: 75 minut

Składniki

  • po 15 dag mirabelek i śliwek węgierek z kompotu
  • 1 kostka margaryny
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szkl. jogurtu
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki
  • kolorowe lukry do polania

Sposób przygotowania

1. Śliwki dokładnie osącz z zalewy. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj jajka. Następnie dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wymieszaj z owocami.

2. Foremkę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem.

3. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz godz. Wystudź i oblej kolorowymi lukrami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje