Internet oszalał na punkcie wody goździkowej. Jak ją stosować, by działała?
Goździki, znane już od czasów starożytnych, stosowane są powszechnie nie tylko w kuchni, ale także farmakologii i naturalnych terapiach leczniczych. W ostatnim czasie głośno jest o wodzie goździkowej - dobroczynnym naparze, który wykazuje silne działanie prozdrowotne. Jak ją przygotować i stosować, by działała?

Goździki to wysuszone, nierozkwitłe jeszcze, więc zamknięte pąki kwiatowe czapetki pachnącej (Syzygium aromaticum) - rośliny z rodziny mirtowatych, rosnącej dziko na Molukach i uprawianej w krajach o klimacie równikowym - m.in. na Zanzibarze, Sri Lance, w Brazylii czy na Madagaskarze.
Goździki wykorzystywane są głównie jako przyprawa w przemyśle spożywczym i cukierniczym, ale także do aromatyzowania tytoniu, w przemyśle farmaceutycznym czy w preparatyce mikroskopowej.
Głównym surowcem jest olejek goździkowy oraz młode pędy i owoce czapetki. W sprzedaży znaleźć można jednak także goździki w pełnej postaci lub zmielone, w formie proszku goździkowego. Ten z czasem traci jednak swój aromat i właściwości.
Według ekspertów, najlepszym i najbardziej wartościowym produktem czapetki są "ząbki" goździków, które można w razie potrzeby zmielić samodzielnie w młynku do kawy.
Goździki: Wpływ na zdrowie
Goździki są źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nich takie witaminy i składniki mineralne jak m.in.:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina K.
- potas,
- wapń,
- mangan,
- cynk,
- fosfor,
- sód,
- kwas foliowy,
- selen,
- magnez,
- kwasy omega 3.
Goździki znane są z dobroczynnego wpływu na żołądek. Pobudzają one wydzielanie soków trawiennych, a co za tym idzie - apetyt, usuwają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób. Goździki mają bowiem silne działanie antyseptyczne, zmniejszają stany zapalne i wspierają pracę układu odpornościowego.
Badania wykazały, że goździki mają również silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wykrztuśne i kojące - pomagają zasnąć i ukoić układ nerwowy. Można więc z powodzeniem sięgać po nie w walce ze stresem.
Swój specyficzny zapach goździki zawdzięczają obecności eugenolu, czyli silnego antyoksydantu, który odpowiada za obniżenie poziomu cukru i cholesterolu. Eugenol, znany ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych, bywa też stosowany do uśmierzenia bólu zębów oraz pielęgnacji jamy ustnej. Goździki skutecznie i szybko odświeżają oddech i usuwają nieprzyjemny zapach. Wystarczy je rozgryźć i potrzymać kilka minut w ustach. Olejek goździkowy pomaga też w likwidacji próchnicy.
Badania wykazały, że goździki mają też pozytywny wpływ na krążenie krwi i mogą łagodzić ataki migreny. Osoby regularnie cierpiące na bóle głowy powinny sięgać po zieloną herbatę z dwoma goździkami nawet codziennie.
Goździki pomagają również w leczeniu grzybicy - można je przyjmować zarówno wewnętrznie, w formie naparu jak i nakładać olejek na zmienioną chorobowo skórę.
Liczne badania in vitro potwierdziły szeroki zakres działania przeciwdrobnoustrojowego olejku goździkowego wobec takich patogenów jak:
- Escherichia coli,
- Staphylococcus aureus,
- Listeria monocytogenes,
- Pseudomonas aeruginosa,
- Trichophyton,
- Aspergillus,
- Candida albicans,
- Herpes simplex,
- Helicobacter pylori.

Woda goździkowa: Jak przygotować dobroczynny napar?
Od jakiegoś czasu głośno jest także o jeszcze jednym produkcie na bazie goździków - wodzie goździkowej. Fanom goździków jest jednak ona znana od dawna - to po prostu napar goździkowy, który przygotować możemy zarówno z całych goździków jak i ze zmielonej już, gotowej przyprawy.
Aby przygotować wodę goździkową, wystarczy zalać łyżeczkę goździków szklanką wrzątku i zaparzać po przykryciem przez około 5-7 minut.
Wodę goździkową można pić na ciepło lub na zimno, o każdej porze dnia. Jej smak można urozmaicić, dodając np. miód czy plasterki cytryny. Dobrze smakuje także z imbirem.
WAŻNE: Goździki mają wiele cennych właściwości leczniczych, ale nie wszyscy mogą je spożywać. Goździki mogą wywołać uczulenie, a całkowicie powinny z nich zrezygnować kobiety w ciąży, osoby cierpiące na nadciśnienie, hipoglikemię i zaburzenia krzepliwości krwi.