Składniki na 4 porcje: - 75 dag truskawek, - 7 łyżek cukru, - 1 łyżka galaretki truskawkowej, - 5 łyżek siekanych migdałów, - 5 łyżek miodu, - 25 dag śmietanki kremówki, - 2 torebki cukru waniliowego, - 25 dag kwaśnej, gęstej śmietany (o zawart. 22 proc. tłuszczu) Przygotowanie: Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Następnie włożyć je do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Mieszając, gotować 10 minut. Galaretkę wymieszać ze 100 ml wody, dodać do truskawek i mieszając, lekko podgrzewać jeszcze około minutę. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu (w trakcie mieszać, aby się nie przypaliły), dodać miód, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypać cukier waniliowy. Wymieszać z kwaśną śmietaną, ostudzonymi migdałami w miodzie i masą truskawkową. 4 plastikowe szklanki lub foremki nasmarować tłuszczem (dzięki temu zabiegowi lody będzie łatwiej wyjąć z foremek). Napełnić przygotowaną masą waniliowo-truskawkową i włożyć na noc do zamrażalnika. Powstałe lody wyjąć na 30 minut przed podaniem. Wybić je z foremek na talerzyki, udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami. Czas przygotowania: 30 minut