Bakłażan: Jak podawać gruszkę miłości, by w pełni wykorzystać jej walory smakowe?

Walory smakowe bakłażana uwydatnia odpowiednie przygotowanie
Walory smakowe bakłażana uwydatnia odpowiednie przygotowanie123RF/PICSEL
  • Oberżynę, czyli popularnego bakłażana, nazywa się także gruszką miłości, psianką podłużną czy nawet "szalonym jabłkiem".
  • Potrawy na bazie bakłażana dominują m.in. w krajach arabskich, Gruzji, Armenii oraz Indiach.
  • Bakłażany dostaniemy w sklepach przez cały rok. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że wybieramy najsmaczniejsze, kupujmy je w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do końca września.

Czy surowa oberżyna może zaszkodzić?

Zobacz również:

    • przyspieszone bicie serca,
    • obniżone ciśnienie krwi,
    • nawracające bóle brzucha,
    • biegunkę,
    • nudności oraz wymioty.

    Jak zniwelować gorzki smak i z czym jeść warzywo?

    Solenie bakłażana przed poddaniem go obróbce termicznej pomaga pozbyć się gorzkiego posmaku
    Solenie bakłażana przed poddaniem go obróbce termicznej pomaga pozbyć się gorzkiego posmaku123RF/PICSEL

    Przyrządzanie gruszki miłości

    Przepis na bakłażana z parmezanem

    Bakłażana wykorzystamy do przygotowania licznych dań
    Bakłażana wykorzystamy do przygotowania licznych dań123RF/PICSEL
    • 4 duże bakłażany
    • 3-4 obrane ząbki czosnku
    • 1 biała cebula
    • 80 g tartego parmezanu
    • 250 g mozzarelli
    • 750 ml passaty pomidorowej
    • 1 liść laurowy
    • garść świeżego lub suszonego tymianku i oregano
    • kilka listków bazylii
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry.
    2. Tak przygotowane warzywo solimy dokładnie z każdej strony i pozostawiamy na 25-30 minut.
    3. Po tym czasie opłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
    4. Plastry bakłażana układamy na blaszce do pieczenia, obficie polewamy oliwą i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika ustawionego na 190 st. C z włączoną funkcją grillowania.
    5. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy passatę, zioła oraz przyprawy i gotujemy przez kolejne 5-6 minut na małym ogniu.
    6. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy i naprzemiennie układamy w nim warstwę bakłażanów, sosu oraz mieszanki serów.
    7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!

    Kto nie powinien spożywać bakłażana?

    "Na zdrowie": Gruszka miłosna, jajo krzewiaste, bakman, czyli... bakłażanPOLSAT GOInteria.tv