Bakłażan: Jak podawać gruszkę miłości, by w pełni wykorzystać jej walory smakowe?

Walory smakowe bakłażana uwydatnia odpowiednie przygotowanie
Walory smakowe bakłażana uwydatnia odpowiednie przygotowanie123RF/PICSEL
  • Oberżynę, czyli popularnego bakłażana, nazywa się także gruszką miłości, psianką podłużną czy nawet "szalonym jabłkiem".
  • Potrawy na bazie bakłażana dominują m.in. w krajach arabskich, Gruzji, Armenii oraz Indiach.
  • Bakłażany dostaniemy w sklepach przez cały rok. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że wybieramy najsmaczniejsze, kupujmy je w okresie naturalnych zbiorów, czyli od czerwca do końca września.

Czy surowa oberżyna może zaszkodzić?

  • przyspieszone bicie serca,
  • obniżone ciśnienie krwi,
  • nawracające bóle brzucha,
  • biegunkę,
  • nudności oraz wymioty.

Jak zniwelować gorzki smak i z czym jeść warzywo?

Solenie bakłażana przed poddaniem go obróbce termicznej pomaga pozbyć się gorzkiego posmaku
Solenie bakłażana przed poddaniem go obróbce termicznej pomaga pozbyć się gorzkiego posmaku123RF/PICSEL

Przyrządzanie gruszki miłości

Przepis na bakłażana z parmezanem

Bakłażana wykorzystamy do przygotowania licznych dań
Bakłażana wykorzystamy do przygotowania licznych dań123RF/PICSEL
  • 4 duże bakłażany
  • 3-4 obrane ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 80 g tartego parmezanu
  • 250 g mozzarelli
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 1 liść laurowy
  • garść świeżego lub suszonego tymianku i oregano
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  1. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry.
  2. Tak przygotowane warzywo solimy dokładnie z każdej strony i pozostawiamy na 25-30 minut.
  3. Po tym czasie opłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Plastry bakłażana układamy na blaszce do pieczenia, obficie polewamy oliwą i wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika ustawionego na 190 st. C z włączoną funkcją grillowania.
  5. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy passatę, zioła oraz przyprawy i gotujemy przez kolejne 5-6 minut na małym ogniu.
  6. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy i naprzemiennie układamy w nim warstwę bakłażanów, sosu oraz mieszanki serów.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!

Kto nie powinien spożywać bakłażana?

"Na zdrowie": Gruszka miłosna, jajo krzewiaste, bakman, czyli... bakłażanPOLSAT GOInteria.tv