Reklama

Reklama

Bakłażanowe roladki

Pomysł na lekki obiad lub kolację. Roladki zachwycą zarówno domowników jak i niezapowiedzianych gości. Wegetarianie je pokochają!

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 3 szkl. zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonych ziarenek kolendry
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka, cukinia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Bakłażan umyj i potnij w podłużne plasterki o grubości ok. 2 cm. Posyp je obficie solą i odłóż na ok. 20 minut. 

Reklama

2. Przepłucz plasterki pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzyj. 

3. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż plastry bakłażana. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony i odsącz na papierowym ręczniku. 

3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z orzechami. Dodaj kolendrę i ocet. Dolej wrzątku aż powstanie gęsta pasta. 

4. Pastę przypraw solą, pieprzem i papryką i posmaruj nią cienko plastry bakłażana. Całość zwiń w rulony. Udekoruj natką, podawaj z papryką, ogórkiem lub plastrami cukinii. 

Smacznego! 

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

Dowiedz się więcej na temat: bakłażan

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje