Bakłażany z mięsem i sosem

Składniki: 2 średnie bakłażany, 50 dag mielonego mieszanego mięsa; cebula; jajko; po 1 czerwonej i zielonej papryce; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; olej; 3 ząbki czosnku; szklanka kuskusu ; natka pietruszki; tymianek; chili; łyżka miodu; sól, pieprz; 2 szkl. jogurtu naturalnego; 2 gałązki mięty.

article cover
© Panthermedia

• Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z przestudzonym mięsem, jajkiem oraz posiekanymi drobno ziołami.

• Środki bakłażanów osusz papierową ściereczką. Następnie napełnij je przygotowanym farszem.

• Nafaszerowne bakłażany ustaw w natłuszczonej formie żaroodpornej, skrop je 2 łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180st. C.

• Zrób sos do polania faszerowanych bakłażanów: jogurt przypraw solą, pieprzem. Dodaj posiekaną miętę i ostatni roztarty ząbek czosnku. Bakłażany podawaj polane sosem.

Wersja tradycyjna

• Do farszu zamiast kuskusu dodaj ryż, a zamiast papryki - pomidory. Przypraw go łagodniej, bez chili. Warzywa podaj bez sosu, tylko zapiecz posypane tartym żółtym serem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas