Banany w mleku kokosowym - pomysł na deser albo śniadanie w pięć minut
Popularne w Tajlandii banany w mleku kokosowym mogą się sprawdzić, jako deser albo śniadanie. - Zachęcam do robienia swoich wariacji na temat - można dodać np. lody albo jagody, jeśli mamy na nie akurat sezon - mówi PAP Life Daria Ładocha, autorka przepisu.
Jak przekonuje PAP Life Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego odżywiania, trener kulinarny z zakresu kuchni tajskiej, autorka bloga "Mamałyga" i książki "W mojej tajskiej kuchni", banany w mleku kokosowym - podobnie jak mango z ryżem kleistym - to najbardziej popularny deser w Tajlandii. Co więcej, jak podkreśla Ładocha, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
- Ten deser robi się w pięć minut, a zawsze powtarzam, że kobiety powinny mieć czas i dla siebie, i dla rodziny, partnera, i na rozrywkę i na sport. Dlatego tajska kuchnia świetnie wpisuje się w mój harmonogram życia. Banany w mleku kokosowym to deser, który naprawdę można zrobić w pięć minut.
- Zachęcam do robienia swoich wariacji na temat - można dodać lody albo jagody, jeśli mamy na nie akurat sezon. Więc jest to taka baza, którą można urozmaicać różnymi, fajnymi składnikami, które sprawią, że deser będzie naprawdę nietuzinkowy - mówi PAP Life Ładocha.
Składniki potrzebne na przygotowanie deseru dla dwóch osób to: puszka śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego (400 ml), banan, 3 łyżki cukru, szczypta soli, skórka z limonki do przybrania, szczypta cynamonu, 1/4 owocu Dragon lub mango.
Oto jak zrobić deser. Do rondelka wlej śmietankę kokosową i ją zagotuj. Banany obierz na sześć części i dorzuć je do śmietanki wraz z cukrem i solą. Podgrzewaj aż banany zmiękną, a śmietanka nabierze kokosowego aromatu. Podawaj w szklance udekorowane skórką z limonki, cynamonem i owocami.
Ładocha przyznaje też, że taki deser to dobra propozycja również na śniadanie.