Barszczyk z jabłkiem
Buraki wyszoruj, wytrzyj, zawiń każdy osobno folię aluminiową i piecz ok. godziny w temp. 200ºC.
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag buraków ćwikłowych
- 2 duże jabłka
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 20 dag pleśniowego sera
- grzanki z wiejskiego chleba
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- trochę octu
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj, wytrzyj, zawiń każdy osobno folię aluminiową i piecz ok. godziny w temp. 200ºC.
2. Jabłka umyj, osusz, zawiń w folię i dołóż do buraków ok. 25 minut przed końcem pieczenia. Upieczone jabłka i buraki przestudź, obierz, oczyść i pokrój na kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj jabłka oraz buraczki. Zalej bulionem. Gotuj ok. 10 minut na małym płomieniu.
4. Całość zmiksuj na gładko. Zupę przypraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji barszczyku wlej łyżkę śmietany, lekko przemieszaj. Posyp pokruszonym serem i grzankami.