Bawarski gulasz piwny
Nie tylko na Octoberfest.
Składniki:
- 800 g wieprzowiny z udźca
- 1 łyżka sklarowanego masła
- pół pęczka zielonej cebulki
- 330 ml piwa
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka kminku
- 800 g ziemniaków
- sól
- 2 czerwone papryki
- pieprz
- słodka papryka
- 1-2 łyżki musztardy
- 100 g śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół pęczka pietruszki
- 1 łyżka masła Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i smażyć 5 minut (porcjami) na sklarowanym maśle.
Zieloną cebulkę pokroić i połowę dodać do mięsa i smażyć razem 2 minuty. Wlać piwo i bulion. Doprawić kminkiem i gotować ok 1 godzinę. Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać musztardę i śmietanę. Pozostałą cebulkę dodać 5 minut przed końcem gotowania. Pietruszkę drobno pokroić , masło stopić, ugotowane ziemniaki obtoczyć w maśle i pietruszce, podawać z gulaszem
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal