Bez garnka wypełnionego wrzątkiem. Nietypowy patent na sparzanie liści kapusty

Dzięki kapuście sparzonej w mikrofalówce o wiele szybciej przygotujemy gołąbki
Dzięki kapuście sparzonej w mikrofalówce o wiele szybciej przygotujemy gołąbki123RF/PICSEL

Sparzanie kapusty na gołąbki - czy jest konieczne?

Zobacz również:

    Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce?

    Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
    Jak sparzyć kapustę na gołąbki?123RF/PICSEL

    Przepis na smakowite gołąbki z mięsem i soczewicą

    • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
    • 800 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
    • 400 g czerwonej soczewicy
    • 3 szalotki
    • 500 g przecieru pomidorowego
    • 1 l wody
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • 3 łyżki oliwy
    • szczypta soli i pieprzu
    • posiekany koperek lub natka do dekoracji
    1. Soczewicę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu, a następnie dokładnie odsączamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
    2. Szalotki obieramy z łupinek, drobno siekamy i podsmażamy na trzech łyżkach oliwy do momentu, aż ładnie się zeszklą.
    3. Z kapusty wycinamy głąb, sparzamy w kuchence mikrofalowej, studzimy i ściągamy liście. W kolejnym kroku do miski wrzucamy mięso, soczewicę, podsmażoną cebulę razem z oliwą.
    4. Składniki doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy na gładką masę. Tak przygotowany farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy gołąbki.
    5. Dno dużego garnka lub brytfanki wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie układamy na nich jedną lub dwie warstwy gołąbków.
    6. Do naczynia wlewamy przecier oraz litr wody, dodajemy oregano oraz polewamy oliwą. Górę również przykrywamy liśćmi kapusty, a następnie gotujemy pod uchyloną pokrywką przez 35-40 minut.
    7. Gotowe gołąbki podajemy na ciepło razem z sosem. Zapas możemy włożyć do specjalnych torebek foliowych i zamrozić na później.
    "Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsatPolsat