Bez obaw zajadam deser na śniadanie. Zachwyca smakiem i niewielką porcją kalorii
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zwolennicy śniadań na wytrawnie w kilka chwil przygotowują ulubione danie, którym rozkoszują się przy kubku parującej kawy. Poranek nieco inaczej wygląda u osób, które poszukują odskoczni od tradycyjnie serwowanych posiłków. Jeśli od samego rana męczy ochota na słodkie, warto przygotować wyborne sernikobrownie, w wersji owsiankowej. Intensywnie czekoladowo-serowy smak przełamany kwaśnymi malinami nie da o sobie zapomnieć przez cały dzień.
Spis treści:
Owsianka sernikowa - przysmak śniadaniowy
Obłędne sernikobrownie z malinami doskonale łączy w sobie zalety uwielbianego przez Polaków sernika oraz rozpływającego się w ustach ciasta czekoladowego. W niewielkiej porcji rarytasu skrywa się jednak dużo kalorii, które nie są wskazane podczas diety. A gdyby tak odtworzyć wyborny smak w śniadaniowej pieczonej owsiance? Gotowe danie warto podzielić na cztery części, wtedy każda z nich będzie miała ok. 387 kcal.
Składniki na pieczoną owsiankę sernikową
- 165 g płatków owsianych
- 360 ml mleka lub napoju roślinnego
- 160 g dojrzałego banana
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki słodzika
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kvargu waniliowego
- 100 g twarogu sernikowego
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 15 g czekolady deserowej
- garść malin, truskawek lub borówek
Przygotowanie pieczonej owsianki sernikowej
- Płatki owsiane, banana, mleko, kakao, słodzik oraz proszek do pieczenia umieszczamy w kielichu blendera.
- Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut. W tym czasie płatki owsiane zdążą napęcznieć.
- W czystej miseczce mieszamy ze sobą kvarg, twaróg sernikowy, budyń waniliowy oraz wybrany słodzik.
- Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy masę z płatkami owsianymi, a na wierzchu rozprowadzamy mieszankę serową.
- Całość dekorujemy drobno posiekaną czekoladą oraz owocami. Owsiankę sernikową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 35-40 minut.
- Owsianka sernikowa najlepiej smakuje na ciepło, jednak możemy zajadać się nią także na zimno. Smacznego!
Jak przechowywać pieczoną owsiankę?
Podaną w przepisie porcję pieczonej owsianki sernikowej możemy zjeść na raz lub podzielić na kilka mniejszych kawałków i podjadać jak ciasto. Nie zawsze rano mamy czas na eksperymenty kulinarne, jeśli jednak chcemy zacząć dzień smakowitym posiłkiem, przygotujmy owsiankę dzień wcześniej. Po przebudzeniu wystarczy tylko podgrzać smakołyk w mikrofalówce lub piekarniku. Z połączenia kilku składników otrzymujemy pyszny i bardzo sycący posiłek. By danie jak najdłużej zachowało świeżość, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Po przełożeniu do naczynia umieśćmy owsiankę w lodówce. Niska temperatura sprawi, że przetrwa do pięciu dni.
Sprawdź również: