Bezpieczne dla cukrzyków, pomocne w odchudzaniu. Jedz garść dziennie

Podczas komponowania zbilansowanej diety często zastanawiamy się, które orzechy są najzdrowsze. Zamiast wybierać faworyta, lepiej jest uwzględniać w jadłospisie ich najróżniejsze rodzaje. W końcu różnorodnie znaczy zdrowo. Tym razem proponujemy bliżej przyjrzeć się właściwościom orzechów pekan. Przybyły do nas z Ameryki Północnej, gdzie są znane od pokoleń. Nie tylko pyszne, ale i zdrowe – sprawdź, dlaczego warto powitać je w kuchni z szeroko otwartymi ramionami.

Dlaczego warto jeść orzechy pekan?
Dlaczego warto jeść orzechy pekan?123RF/PICSEL

Jak smakują orzechy pekan? Zastosowanie w kuchni

Wyglądem przypominają nieco lepiej znane w polskich kulinariach orzechy włoskie. Mają jednak bardziej podłużny kształt. A co z walorami smakowymi? Koneserzy z pewnością nie będą rozczarowani. Orzechy pekan cechują się delikatnym, nieco maślanym smakiem. Doskonale nadają się do deserów. Szukając inspiracji, możesz sięgnąć do amerykańskich książek kucharskich. Pecan pie, czyli tarta, której są bazowym składnikiem, to popularny przysmak serwowany w czasie obchodów Święta Dziękczynienia.

Orzechy pekan są jednymi z najzdrowszych produktów na świecie
Orzechy pekan są jednymi z najzdrowszych produktów na świecie123RF/PICSEL

Desery, w postaci placków, ciasteczek i pralinek, to nie jedyny sposób na ich wykorzystanie. Orzechy pekan znakomicie smakują solo jako chrupiąca przekąska. Dodawać je można do owsianek, jogurtów czy muesli. Są doskonałą podstawą do zrobienia kremowego pesto, którym wzbogacać można wytrawne dania.

Orzechy pekan a odchudzanie

Wiele osób unika jedzenia orzechów, uznając je za wroga odchudzania i szczupłej sylwetki. Jest to błędne myślenie. Co prawda nie można zaprzeczyć, że orzechy pekan są kaloryczne (w 100 gramach zawierają około 690 kalorii), lecz jednocześnie wypełnione są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Stanowią źródło błonnika pokarmowego, który hamuje napady wilczego głodu. Do tego zawierają cenne pierwiastki i witaminy sprzyjające procesom metabolicznym i przemianie materii, więc zaleca się ich jedzenie w ograniczonej ilości nawet podczas pracy nad zgubieniem nadprogramowych kilogramów.

Uniwersalne orzechy pekan to sposób na smaczną przekąskę
Uniwersalne orzechy pekan to sposób na smaczną przekąskę123RF/PICSEL

Dieta dla ochrony przed chorobami cywilizacyjnymi

Na zdrowie i dobrą kondycję składa się wiele różnorodnych czynników. Jadłospis wydaje się być jednym z najważniejszych. Trudno oczekiwać, że utrzymamy prawidłową masę ciała, nie doprowadzimy do niedoborów i nie sprowadzimy na siebie chorób, jeżeli będziemy jeść mało różnorodnie, a na naszych talerzach będzie królowała żywność o wysokim stopniu przetworzenia, słodycze i fast foody.

Orzechy to ważny element diety, więc nie powinno brakować ich w naszych kuchennych zapasach. Jak orzechy pekan wpływają na zdrowie?

  • Przez niską zawartość węglowodanów są bezpieczne dla cukrzyków. Warto zajadać je również profilaktycznie. Niski indeks glikemiczny sprawia, że nie wywołują gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi.
  • Wspierają obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL).
  • Korzystnie wpływają na pracę mózgu, cały układ nerwowy i procesy związane z nauką oraz zapamiętywaniem. Orzechy pekan warto uwzględnić w jadłospisie, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona.
  • W ich składzie nie brakuje przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny i wynikające z niego uszkodzenia komórek. Neutralizują działanie wolnych rodników, a to wszystko składa się na ochronny wpływ orzechów pekan na serce oraz ich istotną rolę w profilaktyce nowotworowej.
  • Regularne jedzenie orzechów przyniesie efekty, które da się zobaczyć gołym okiem. Zawierają między innymi witaminę E, pozwalającą zachować młodość na dłużej w postaci promiennej i gładkiej cery bez głębokich zmarszczek.

Orzechy pekan: Ile dziennie można zjeść?

Umiar jest wskazany we wszystkim — nawet gdy mowa o włączeniu do menu najbardziej wartościowych produktów. Ze względu na wysoką kaloryczność z orzechami nie należy przesadzać. Ile orzechów pekan jeść dziennie? Zaleca się 30-50 gramów. Konkretną porcję należy dopasować do swojego zapotrzebowania kalorycznego i aktywności.

Orzechy pekan są idealne dla sercowców, pomogą też na skoki ciśnienia
Orzechy pekan są idealne dla sercowców, pomogą też na skoki ciśnienia123RF/PICSEL

Ile kosztują orzechy pekan?

Cena orzechów pekan nie należy do najniższych. Kilogram tych smakołyków kosztuje 70-80 złotych, czasem przekracza nawet 100 złotych. Nie polecamy jednak robić dużych zapasów i to nie tylko ze względu na koszt. Orzechy pekan dość szybko jełczeją, dlatego warto zaopatrywać się w takie ilości, jakie będziemy w stanie zjeść w stosunkowo krótkim czasie. Przechowywanie przez długie tygodnie im nie służy.

Jak zmielić orzechy bez młynka?Interia Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas