Ile kalorii powinno mieć śniadanie? Ustalono konkretne wartości

Dlaczego nie należy rezygnować ze śniadania?
Dlaczego nie należy rezygnować ze śniadania?123RF/PICSEL

Jak jeść, by czuć się dobrze?

Zdrowe śniadanie? Nigdy nie jedz tego na pusty żołądek!INTERIA.TVInteria.tv

Ile kalorii powinno mieć śniadanie?

Jak brak śniadania wpływa na organizm?

Zobacz również:

    Co jeść na śniadanie?

    Skorzystaj z naszych pomysłów na śniadanie
    Skorzystaj z naszych pomysłów na śniadanie123RF/PICSEL
    • Produkty pełnoziarniste stanowią znakomite źródło błonnika pokarmowego odpowiadającego za uczucie sytości i węglowodanów złożonych. Są one trawione i uwalniane do krwi powoli, co chroni przed dużymi wahaniami cukru. Zadbaj o to, by na talerzu pojawiało się pieczywo razowe, płatki zbożowe i otręby.
    • Białko dostarczać ciału można na różne sposoby. W porze śniadania zaleca się spożywać produkty mleczne, np. jogurty i maślanki naturalne, kefir, twaróg. Nie zapominajmy o jajkach, które każdego dnia można serwować inaczej — omlet, pasta jajeczna, a może ugotowane na miękko? Pełna dowolność. Dietę warto urozmaicić także smarowidłami do kanapek przygotowanych z roślin strączkowych.
    • Warzywa i owoce powinny na stałe gościć w jadłospisie. Jeśli lubisz śniadania na słodko, doskonałą opcją będzie domowa owsianka z owocami. Miłośnicy wytrawnych smaków z jajkami mogą połączyć awokado. Sałatka ze świeżych warzyw sezonowych to porcja witamin, jakiej nie powinno brakować.
    • Orzechy i nasiona — choć mogą kojarzyć się z chrupiącymi przekąskami, można dorzucić je do owsianki, jaglanki, koktajlu, sałatki czy posypać nimi wierzch śniadaniowej kanapki. W tej materii też masz duże pole do popisu. Orzechy włoskie, ziemne, migdały, pestki dyni czy siemię lniane stanowią idealne zwieńczenie posiłku, którego celem jest uzupełnienie wyczerpanego po okresie nocnego postu organizmu.