Biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami - Gabriela
Skladniki dla 4 osob: 1kg surowej bialej kielbasy, 2 srednie cebule, glowka czosnku, 2 lub 3 lyzki oleju, ok.80dag ziemniakow sredniej wielkosci, olej do pieczenia, sol
Wykonanie:
Okragly rondel wysmarowac olejem i scisle ulozyc w nim niepopekane peta kielbasy.Cebule obrac,pokroic w krazki.Obrac 5-6 zabkow czosnku,reszte glowki oczyscic i ulozyc w srodku peta.
Kielbase oblozyc krazkami cebuli i czosnku.Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika na blisko godzine.
Ziemniaki obrac,umyc,przekroic na pol,osaczyc z wody.Na blache wylac olej,rozgrzac ,ulozyc ziemniaki,posypujac je sola.Podczas pieczenia co jakis czas obracac ziemniaki,by dokladnie zrumienily
sie z wszystkich stron.Powinny piec sie okolo godziny.By miec pewnosc,ze dobrze sie zrumienia i bede mialy chrupiaca skorke,przed wlozeniem do piekarnika oproszyc je maka.
Upieczona kielbase wylozyc na polmisek i oblozyc goracymi ziemniakami.Mozna udekorowac galazkami zieleniny.Pieczona kielbasa doskonale smakuje z tartym chrzanem lub cwikla.