Biały barszcz - jo anna
<b>Składniki: </b> żeberka wieprzowe, kilka marchwi i pietruszek, cebula, kilka ząbków czosnku, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, śmietana, pory, łyżka mąki, ziemniaki, zielona pietruszka.
Przygotowanie
W gar z kilkoma litrami zimnej wody włóż surowe, umyte żeberka wieprzowe, kilka marchwi, pietruszek, cebulę, kilka ząbków czosnku posiekanego nożem, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Zagotuj. Zmniejsz gaz do minimum. Gotuj do miękkości mięsa. Zbierz szumowiny i wyrzuć.
Zagęść kilkoma łyżkami mąki rozbełtanej z zimną wodą, dodaj sól, zmielony świeżo pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, na końcu śmietanę i pokrajane w drobne paski pory. Podawaj z kartoflami ugotowanymi oddzielnie i zieloną pietruszką. Pycha.