Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach
Na Sardynii, gdzie długość życia jest ponadprzeciętna, mówi się o niej, że to eliksir długowieczności. Nie jest to żaden tajemniczy „sok z gumijagód”, lecz pyszna, pożywna i zdrowa zupa. Nie musisz jechać do Włoch, by cieszyć się jej smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Z tym przepisem z powodzeniem zrobisz ją w domu.
Sardynię zalicza się do tzw. niebieskiej strefy, czyli miejsc, gdzie żyje najwięcej 100-latków. Na taką długowieczność wpływa rzecz jasna wiele czynników m.in. klimat, brak stresu, pogoda ducha i dieta. Bez wątpienia łatwy dostęp do zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych ma niebagatelny wpływ na stan zdrowia.
Sardyńczycy skrzętnie korzystają z darów natury, których na tamtejszej ziemi i w morzu jest pod dostatkiem.
Jednym z ulubionych posiłków osób mieszkających na Sardynii jest minestrone, nazywana zupą długowieczności. Z czego się składa, jak ją przyrządzić i jak smakuje?
Minestrone, czyli zupa długowieczności - składniki
- 6 szklanek wody
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- 7 łyżek oliwy
- 0,5 szklanki suszonego, obranego bobu
- 0,5 szklanki fasoli borlotto
- 1 szklanka makaronu typu acini di pepe
- ¼ szklanki ciecierzycy
- 1 szklanka kopru włoskiego
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki listków bazylii
- 2 łyżeczki zmielonego czosnku
- ¼ szklanki tartego parmezanu
- pół łyżeczki soli i pieprzu
Minestrone, czyli zupa długowieczności - przepis
Fasolę, ciecierzycę i bób należy moczyć w wodzie przez całą noc. Po tym czasie wszystko odcedzamy, dokładnie płuczemy i wsypujemy do garnka. Cebulę siekamy w kostkę, to samo robimy z marchewką, czosnkiem i selerem naciowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekane warzywa. Po zrumienieniu warzyw wsypujemy je do garnka.
Do tego samego garnka dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, pomidory z puszki, koper i bazylię. Wlewamy wodę, by zakryła znajdujące się w garnku warzywa. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy moc pod garnkiem i gotujemy bez przykrycia przez 40 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem. Gotowe!
Warto wiedzieć: Zupy rodem z PRL-u. Jakie przepisy warto odtworzyć?