Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. Zapach wędzonki i świeżych warzyw pobudzi apetyt

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
194
Udostępnij
Sycący kapuśniak z młodej kapusty to danie na kilka dni
Sycący kapuśniak z młodej kapusty to danie na kilka dni123RF/PICSEL

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

Zobacz również:

    • liściem laurowym,
    • zielem angielskim,
    • kminkiem,
    • cząbrem,
    • ostrą mieloną papryką,
    • świeżym koperkiem.

    Kapuśniak z młodej kapusty - wyprawa na zakupy

    Młoda kapusta doskonale nadaje się do przygotowania kapuśniaku
    Młoda kapusta doskonale nadaje się do przygotowania kapuśniaku123RF/PICSEL
    • 1 główka młodej kapusty
    • 4 młode ziemniaki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 marchewki
    • 200 g wędzonego boczku
    • 1 litr rosołu lub bulionu
    • 1 pęczek koperku
    • do smaku: sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier

    Jak gotuje się kapuśniak z młodej kapusty?

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia kapusty, a następnie kroimy ją na mniejsze części i przechodzimy do drobnego poszatkowania.
    2. Młode ziemniaki delikatnie pozbawiamy skórki lub szorujemy je pod wodą i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupinek.
    3. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę również kroimy w średniej wielkości kostkę.
    4. Kawałek wędzonego boczku tniemy na mniejsze kawałki, a umyty i osuszony koperek siekamy do osobnej miseczki.
    5. W dużym garnku podsmażamy boczek, do momentu, w którym wytopi się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek.
    6. Kiedy oba składniki się zeszklą, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kapustę i przyprawy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
    7. Gotowy kapuśniak z młodej kapusty dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny i dosypujemy odrobinę cukru dla zbalansowania smaku.
    8. Kapuśniak z młodej kapusty podajemy na ciepło, obficie obsypany koperkiem. Idealnie pasuje do niego kromka świeżego pieczywa. Smacznego!
    Video Player is loading.
    Loaded: 0%
    • subtitles off, selected
    Current Time 0:00
    Duration -:-
    Stream Type LIVE
    reklama
    dzięki reklamie oglądasz za darmo
    „Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiej
    „Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiejPolsatPolsat
    emptyLike
    Lubię to
    Lubię to
    like
    93
    Super
    relevant
    38
    Hahaha
    haha
    37
    Szok
    shock
    12
    Smutny
    sad
    8
    Zły
    angry
    6
    Lubię to
    like
    Super
    relevant
    194
    Udostępnij
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Przejdź na