Bije ziemniaki na głowę, zwłaszcza latem. Zakochasz się w kaszy na zabój

O tym, że kaszę kuskus mamy pod ręką przypominamy sobie dopiero wtedy, gdy brak nam czasu na przygotowanie posiłku. Oczywiście, nic w tym złego, że po nią sięgamy, zwłaszcza latem! Syci, dostarcza nam kilku niezbędnych składników odżywczych i jest lekkostrawna. Kuskus może śmiało konkurować nawet z młodymi ziemniaczkami pod pierzynką z koperku latem. Dlaczego? No właśnie! Jak przygotować kaszę kuskus? Sprawdźmy!

Kasza kuskus jest idealna latem, gdy mamy mało czasu na przygotowanie posiłku
Kasza kuskus jest idealna latem, gdy mamy mało czasu na przygotowanie posiłku123RF/PICSEL

Kasza kuskus: Garść informacji

Kasza kuskus znana jest na całym świecie od kilku tysięcy lat, ale dopiero niedawno wkroczyła na nasze obiadowe stoły. Jej przygotowanie jest banalne, przede wszystkim dlatego, że nie trzeba jej gotować. Dlatego wygrywa z ziemniakami, kaszami oraz ryżem, które muszą dojść przez kilkanaście minut w garnku ze wrzątkiem. Ale to nie wszystko, ponieważ kuskus nie jest tylko szybkim dodatkiem do głównego dania, można z niego przygotować wiele rzeczy. Nie sposób również zapomnieć o tym, że kuskus jest bardzo pożywny.

W kaszy kuskus można znaleźć pełnowartościowe białko, które jest budulcem tkanek organizmu oraz ważnym surowcem energetycznym. Ziarenka są również źródłem żelaza, sodu, wapnia i fosforu, a równocześnie mają mało tłuszczu. Kuskus znany jest przede wszystkim weganom i wegetarianom, ale nie ma przeciwwskazań, by również miłośnicy mięsa spojrzeli na niego nieco łaskawszym okiem. Przede wszystkim dlatego, że jest lekkostrawny, co jest idealne wtedy, kiedy męczą nas upały.

Czy każdy może zajadać się kuskusem bez ograniczeń? Niestety, diabetycy powinni na niego uważać, gdyż po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny.

Kasza kuskus: Przygotowanie

Bakłażan, cukinia, papryka? Wydrąż je i podaj z kuskusowym farszem
Bakłażan, cukinia, papryka? Wydrąż je i podaj z kuskusowym farszem123RF/PICSEL

Przygotowanie kaszy kuskus jest banalne. Wystarczy wsypać do miski odpowiednią ilość i zalać wrzątkiem tak, aby jej poziom sięgał ok. centymetr poza kaszą. Przykrycie spodeczkiem spowoduje, że kasza szybciej wchłonie wodę - po ok. pięciu minutach produkt jest gotowy do spożycia.

Oczywiście, to najprostsza metoda, zamiast wody można sięgnąć po gorący bulion albo wywar z warzyw. W ten sposób kuskus będzie przygotowany jako dodatek do dań wytrawnych.

Zastąpienie ciepłym mlekiem spowoduje z kolei, że w łatwy sposób uzyskamy bazę do przygotowania deserów. Wystarczy dodać ulubione, sezonowe owoce i gotowe.

Kuskus: Z czym się go je?

Potraktowanie kuskusu jako dodatek do dania głównego to najprostsze, co możemy z niego przygotować. Jak w łatwy sposób uzyskać lekkie danie obiadowe idealne na upały? Wystarczy go ugotować i ostudzić, a później przełożyć do miski. Następnie dodać drobno pokrojonego zielonego ogórka, paprykę i pomidora. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, a wierzch obsypać nacią z pietruszki lub garścią zielonych liści kolendry.

Jeśli jednak pragniemy czegoś bardziej sycącego, to można użyć kuskusu jako farsz. Ugotowany, a następnie przyprawiony może być wymieszany z cebulą i np. czerwoną fasolą z puszki. Teraz taki wkład może być umieszczony albo w wydrążonych paprykach lub cukiniach. Całość wystarczy teraz zapiec do momentu zarumienienia i danie meksykańskie gotowe!

Polecamy:

Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas