Reklama

Reklama

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną to łatwe do wykonania ciasto, które niejeden raz cię uratuje. Robi się go błyskawicznie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną wyjdzie pyszny i lekki jak chmurka.

Składniki

  • 3 sztuki jajek
  • 0,75 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany 36%

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną - przygotowanie

1. Przygotować nadzienie: brzoskwinie zmiksować razem z syropem dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, wymieszać, odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

2. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, dodać proszek do pieczenia i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu do suchego patyczka przez około 25 minut, wystudzić.

Reklama

3. Ubić śmietanę na sztywno.

4. Na ostudzony biszkopt wylać tężejące brzoskwinie i ubitą śmietanę, włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całość stężała, przed podaniem według uznania udekorować wierzch czekoladowymi kuleczkami.

Uwielbiasz ciasta? Zainspiruj się naszymi przepisami:

Lekkie ciasto na biszkopcie

Tort biszkoptowy

Po prostu biszkopt idealny

Zobacz również:



INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: biszkopt | brzoskwinie | bita śmietana

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje