Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną to łatwe do wykonania ciasto, które niejeden raz cię uratuje. Robi się go błyskawicznie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną wyjdzie pyszny i lekki jak chmurka.

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną to pyszne i łatwe ciasto
Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną to pyszne i łatwe ciastoINTERIA.PL

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną - przygotowanie

1. Przygotować nadzienie: brzoskwinie zmiksować razem z syropem dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, wymieszać, odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

2. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek, dodać proszek do pieczenia i odstawić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę, całość delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopniu do suchego patyczka przez około 25 minut, wystudzić.

3. Ubić śmietanę na sztywno.

4. Na ostudzony biszkopt wylać tężejące brzoskwinie i ubitą śmietanę, włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całość stężała, przed podaniem według uznania udekorować wierzch czekoladowymi kuleczkami.

Uwielbiasz ciasta? Zainspiruj się naszymi przepisami:

Zobacz również:

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas