Reklama

Reklama

Bitki w sosie kaparowym

Podawaj z ryżem.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 60 dag polędwiczki wieprzowej,
- 6 dag masła,
- 12 dag pomidorów,
- 2 cebule,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 dag mąki,
- szklanka rosołu,
- 2 dag kaparów,
- 2 torebki ryżu

Przygotowanie:

1. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na złotobrązowy kolor. Przełóż do rondla, przykryj, a na tłuszczu po smażeniu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj miąższ pomidorów. Mieszając smaż kilka minut. Podlej śmietaną i rosołem. Chwilę gotuj razem kilka minut.
2. Następnie sos przetrzyj przez sitko. Wlej do zrazików, dodaj kapary. Delikatnie posól (ew. możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru). Duś 10 minut. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Podawaj do polędwiczek. Udekoruj zieleniną.
Czas przygotowania 35 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje