Błędy, które popełniasz gotując zupę pomidorową. Zobacz, co robisz źle
Zupę pomidorową zdecydowanie można uznać za jedną z ulubionych zup Polaków. Zazwyczaj jest przygotowywana na bazie rosołu z dnia poprzedniego, więc ugotowanie jej wcale nie jest trudnym zadaniem. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Oto błędy, które popełniamy, gotując zupę pomidorową.
Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie pomidorówki. Można ją ugotować nie tylko w klasycznej wersji, czyli na rosole z wczorajszego dnia.
Wbrew pozorom przygotowanie zupy pomidorowej nie jest trudnym zadaniem. Do ugotowanego wcześniej bulionu wystarczy dodać koncentrat pomidorowy, a następnie śmietanę z łyżką mąki pszennej i szczyptą soli. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Poza tym wiele osób chętnie przygotowuje zupę pomidorową na bazie świeżych pomidorów.
Okazuje się jednak, że popełniamy błędy podczas przygotowywania zupy pomidorowej, a niektóre z nich mają ogromny wpływ na jej smak.
Pierwszym błędem podczas przygotowywania zupy pomidorowej jest nieprzesmażanie pomidorów. Warto o tym pamiętać, ponieważ ten krok sprawia, że ich smak staje się intensywniejszy. Można to zrobić zarówno na oleju, jak i maśle.
Na smak zupy pomidorowej wpływ ma również cukier. Wiele osób o nim zapomina, a jest bardzo ważny. To za jego pomocą zupa nabiera słodko-kwaśnego smaku.
Innym błędem jest używanie śmietany, która nie jest zbyt tłusta. Najlepiej sięgnąć po tę, która zawiera 30 proc. tłuszczu. W takim przypadku mamy pewność, że śmietana się nie zwarzy.
Ponadto lepiej nie zapominać o dodaniu liści laurowych, bazylii oraz pietruszki. To właśnie te przyprawy mają spory wpływ nie tylko na smak, ale także wygląd naszej zupy. Poza tym warto pamiętać, by ryżu i makaronu nie gotować w zupie.
***
Zobacz także:
Dlaczego warto dodać żółtko do zupy ogórkowej?
Dieta bulionowa. Na czym polega jej fenomen
Genialny patent na "wczorajsze ziemniaki"