Błędy, które popełniasz gotując zupę pomidorową. Zobacz, co robisz źle

Zupę pomidorową zdecydowanie można uznać za jedną z ulubionych zup Polaków. Zazwyczaj jest przygotowywana na bazie rosołu z dnia poprzedniego, więc ugotowanie jej wcale nie jest trudnym zadaniem. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Oto błędy, które popełniamy, gotując zupę pomidorową.

Pierwszym błędem podczas przygotowywania zupy pomidorowej jest nieprzesmażanie pomidorów
Pierwszym błędem podczas przygotowywania zupy pomidorowej jest nieprzesmażanie pomidorów123RF/PICSEL

Jak przygotować zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie pomidorówki. Można ją ugotować nie tylko w klasycznej wersji, czyli na rosole z wczorajszego dnia.

Wbrew pozorom przygotowanie zupy pomidorowej nie jest trudnym zadaniem. Do ugotowanego wcześniej bulionu wystarczy dodać koncentrat pomidorowy, a następnie śmietanę z łyżką mąki pszennej i szczyptą soli. Wszystko należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Poza tym wiele osób chętnie przygotowuje zupę pomidorową na bazie świeżych pomidorów.

Okazuje się jednak, że popełniamy błędy podczas przygotowywania zupy pomidorowej, a niektóre z nich mają ogromny wpływ na jej smak.

Warto pamiętać, by ryżu i makaronu nie gotować w zupie
Warto pamiętać, by ryżu i makaronu nie gotować w zupie123RF/PICSEL

Błędy podczas gotowania zupy pomidorowej

Pierwszym błędem podczas przygotowywania zupy pomidorowej jest nieprzesmażanie pomidorów. Warto o tym pamiętać, ponieważ ten krok sprawia, że ich smak staje się intensywniejszy. Można to zrobić zarówno na oleju, jak i maśle.

Na smak zupy pomidorowej wpływ ma również cukier. Wiele osób o nim zapomina, a jest bardzo ważny. To za jego pomocą zupa nabiera słodko-kwaśnego smaku.

Innym błędem jest używanie śmietany, która nie jest zbyt tłusta. Najlepiej sięgnąć po tę, która zawiera 30 proc. tłuszczu. W takim przypadku mamy pewność, że śmietana się nie zwarzy.

Ponadto lepiej nie zapominać o dodaniu liści laurowych, bazylii oraz pietruszki. To właśnie te przyprawy mają spory wpływ nie tylko na smak, ale także wygląd naszej zupy. Poza tym warto pamiętać, by ryżu i makaronu nie gotować w zupie.

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Pieczona pierś kurczaka po góralsku i polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas