Bliny - zdrowsza alternatywa dla naleśników?
Francuzi mają swoje crepes, Amerykanie pancakes, a Polacy zajadają się naleśnikami. Jednak zdrowszą alternatywą mogą być bliny robione z mąki gryczanej. Jak radzi Ewa Aszkiewicz, świetnie pasuje do nich kawa zbożowa z mlekiem.
Crepes to cieniutkie francuskie naleśniki, pancakes - puszyste placuszki rodem z Ameryki. W Polsce popularnością cieszą się naleśniki, które można podawać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie - te zwinięte to krokiety. Co ciekawe, naleśniki z dodatkiem wody gazowanej są delikatniejsze. Natomiast bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej również przygotowywane z mąki - jednak nie pszennej, a gryczanej.
Składniki potrzebne do przygotowania blinów na słodko według przepisu Ewy Aszkiewicz - doświadczonej gospodyni i autorki książek kucharskich, z których najnowszą jest "Kuchnia polska. Receptury mojej babci"
Z powyższych proporcji powinno wyjść 10-12 blinów.
Przygotowanie blinów zaczynamy od ubicia jajek z cukrem pudrem. Do dobrze połączonych składników dodajemy śmietanę oraz - sypiąc przez sito - mąkę z proszkiem. Całość mieszamy, dodajemy sól i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się ich z obu stron.
Z czym podawać bliny? Z konfiturą, dżemem, świeżymi, miękkimi owocami z cukrem i śmietaną lub ze śmietaną i bakaliami - wylicza autorka przepisu. "Doskonałym smakowym dodatkiem do blinów na słodko jest kawa zbożowa z mlekiem" - radzi Aszkiewicz.