Reklama

Reklama

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Sezon na jabłka trwa!


Reklama

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • Sok z 1 cytryny
  • 450 g śmietany kremówki
  • 325 g cukru
  • Szczypta soli
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 5 jaj
  • 450 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 150 g płatków migdałowych
  • Tłuszcz i maka do formy

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w cienkie cząstki, skropić sokiem z cytryny. 400 g śmietany ubić z 225 g cukru, szczyptą soli i cukrem waniliowym, dodać skórkę cytrynową. Kolejno dodać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć na nasmarowaną tłuszczem i wysypana mąką blachę (32x39 cm), obłożyć jabłkami. Piec w 175 st. C przez 15 minut. Masło roztopić, dodać 50 g śmietany i 100 g cukru, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać płatki migdałowe. Masę nałożyć na ciasto i piec kolejne 18-20 minut w temp. 175 st. C. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.


Dowiedz się więcej na temat: Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje