Błyskawiczne ciasto z jabłkami
Sezon na jabłka trwa!
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- Sok z 1 cytryny
- 450 g śmietany kremówki
- 325 g cukru
- Szczypta soli
- Opakowanie cukru waniliowego
- Skórka starta z 1 cytryny
- 5 jaj
- 450 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 150 g płatków migdałowych
- Tłuszcz i maka do formy
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w cienkie cząstki, skropić sokiem z cytryny. 400 g śmietany ubić z 225 g cukru, szczyptą soli i cukrem waniliowym, dodać skórkę cytrynową. Kolejno dodać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć na nasmarowaną tłuszczem i wysypana mąką blachę (32x39 cm), obłożyć jabłkami. Piec w 175 st. C przez 15 minut. Masło roztopić, dodać 50 g śmietany i 100 g cukru, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać płatki migdałowe. Masę nałożyć na ciasto i piec kolejne 18-20 minut w temp. 175 st. C. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.