Błyskawiczne lody truskawkowe
Łatwe, 4 porcje. Przepis z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Składniki:
- 1/2 kg mrożonych truskawek
- 150 ml jogurtu naturalnego typu greckiego (bez mleka w proszku)
- 5 łyżek miodu lub syropu z agawy
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Zmiksować truskawki na mus.
2. Dodać jogurt, miód i sok z cytryny i zmiksować na jednolitą masę.
3. Przed podaniem lody można na chwilę włożyć do zamrażarki.
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Julita Bator, mama trójki dzieci, przez długi czas była pewna, że jej maluchy urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków.
Zanim weszła na drogę dobrego żywienia, przez kilka lat szukała wraz z mężem przyczyny częstych infekcji swoich dzieci, odwiedzając alergologa, laryngologa, endokrynologa, immunologa i gastrologa.
Nie przekonywała jej opinia lekarza pediatry, który twierdził, że "dziesięć infekcji w roku u dziecka to stan normalny". W pamięci miała swoje dzieciństwo, które bynajmniej nie upłynęło na kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób odżywiania - jedzenie naprawdę może leczyć.
Zdecydowała się z całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Produkty nie potraktowane chemią, ekologiczne, które są po prostu jedzeniem, a nie tylko jedzenie udają, rozwiązały kwestię wielu chorób i stresów.