Błyskawiczne szaszłyki

Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Mięso:

Surowe mięso: drób, schab, szynkę wieprzową wystarczy pokroić w kawałki równej wielkości i doprawić. Wołowinę lub baraninę warto wcześniej marynować przez 4-6 godz. Szaszłyki można zrobić także z wątróbki drobiowej lub serduszek.

Świetnie smakują (i są bardzo efektowne) szaszłyki z klopsików: mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe doprawiamy, dolewamy zimną wodę (pół szklanki na pół kilo) i wyrabiamy, aż mięso przestanie się kleić do ręki. Toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego i nabijamy na szpadki.

Wędlina: szybkie szaszłyki zrobisz z wędzonego boczku, bekonu lub szynki – pokrój je w kostkę tak jak mięso. Można użyć także parówek, kiełbasy, a nawet kawałków pieczeni.

Ryby i owoce morza: na szaszłyki nadają się ryby o dość tłustym i zwartym mięsie, np łosoś, mintaj, halibut, makrela. Świetne będą także np. duże krewetki lub kalmary.

Pyszne dodatki:

Warzywa: paprykę, cukinię, bakłażany, cebulę, pieczarki nadziewamy na patyczki na surowo. Kalafiory, brokuły, buraki, malutkie ziemniaki lepiej obgotować przez 2–3 min.

Owoce: morele, gruszki i śliwki węgierki pasują do drobiu i wieprzowiny, jabłka i świeży ananas do wątróbki, a cytryna do ryb.

Zioła: Dodają składnikom aromatu.Do wieprzowiny pasują: cząber, majeranek, estragon, rozmaryn. Wołowinę dopraw jałowcem lub kminkiem, a drób zyska w połączeniu z curry, tymiankiem i imbirem.

Olej lub oliwa: podkreślają naturalne smaki składników i chronią mięso przed wysychaniem.

Ocet, sok z cytryny: sprawiają, że mięso staje się kruche. Podobnie działają wino oraz maślanka, jogurt lub kefir a także… miód.

Pamiętaj, że świetnym dodatkiem do szaszłyków są dipy ziołowe. Lubczyk, pietruszkę lub miętę posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas