Błyskawiczny jabłecznik
Szybki i łatwy w przygotowaniu jabłecznik z dodatkiem rabarbaru to świetne ciasto "last minute". Doskonale sprawdzi się jako dodatek do spotkania przy kawie lub herbacie.

Składniki
- 2 łodygi rabarbaru
- 3 jabłka
- po 2/3 szkl. mąki gryczanej i pszennej
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
- 3 łyżki mleka
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar i jabłka umyj, osusz, obierz. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Oba składniki pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Prostokątną foremkę posmaruj odrobiną masła lub margaryny, oprósz cienko mąką pszenną. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
2. Resztę masła lub margaryny stop. Domieszaj oba cukry, zdejmij z ognia. Mąki przesiej, połącz z proszkiem, sodą i solą. Do miski z mąkami wlej ciepłe masło i zacznij ubijać masę mikserem. Dodawaj po jednym jajku, po każdym miksując, aż składniki dobrze się połączą. Masę połącz z kremem czekoladowym, mlekiem i cynamonem. Wymieszaj z rabarbarem i jabłkami. Przełóż ciasto do foremki. Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu posyp ew. cukrem brązowym i zostaw w piekarniku, aż ostygnie.
Domowa mąka
Przygotuj tyle kaszy gryczanej (niepalonej!), ile potrzebujesz mąki. Zmiel ją w malakserze. Będzie puszysta i aromatyczna.