Bomba smaków z galaretkami
Kolorowe i efektowne ciasto, które zachwyca smakiem. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Proste i szybkie do przygotowania.
Sposób przygotowania:
1. Każdą galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku i wylej na półmiski. Postaw w chłodnym miejscu, by zastygły. Banan obierz ze skórki, zmiksuj z sokiem cytrynowym. Wymieszaj z musem jabłkowym i serem.
2. Zagotuj mleko z miodem i makiem. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut. Odstaw z ognia, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dołóż 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj. Wlej do pozostałej masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
3. Zastygnięte galaretki pokrój na małe kawałeczki. Biszkopty grubo pokrusz. Miskę wysmaruj cienko olejem, np. słonecznikowym. Wlej niewielką ilość masy serowej. Resztę wymieszaj z biszkoptami i galaretkami. Wlej na lekko zastygnięty spód. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij, odwracając miskę do góry dnem.
Bez trudu robimy pyszny twarożek
Zawsze sprawdzaj skład serka, z którego robisz masę. Przeczytaj na opakowaniu, czy nie zawiera niepotrzebnych dodatków. A najlepiej zrób go w domu!
Krok 1.: litr tłustego, niepasteryzowanego mleka ogrzewaj, aż na powierzchni zaczną się pokazywać bąbelki. Zmniejsz ogień do minimum. 1/3 l maślanki wymieszaj z 3 łyżkami soku z cytryny. Wlej powoli do mleka i mieszaj, aż zacznie się ścinać.
Krok 2.: podgrzewaj, aż od białka oddzieli się serwatka. Zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut.
Krok 3.: sito wyłóż gazą. Przełóż twarożek. Odstaw do odcieknięcia, na koniec lekko odciśnij nadmiar serwatki. Posłodź cukrem waniliowym.