Brazylijskie coxinhas
Sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego po gotowaniu zupy. Kotleciki wspaniale smakują i interesująco wyglądają. Według tradycji formuje się je tak, by przypominały kurze udka.

Składniki
- 200 ml domowego bulionu (najlepiej warzywnego)
- 200 g mąki pszennej
- 2 ugotowane udka z kurczaka
- 1/2 białej części pora
- 1 mała cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 250 g serka kanapkowego, np. ziołowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
- olej do smażenia
1. Udka obieramy ze skóry i kości, mięso kroimy drobno. 2. Podgrzewamy bulion, dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy, powoli dodajemy mąkę. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, studzimy.3. Marchewkę ścieramy na tarce, pora, cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Ciepłe warzywa łączymy serkiem i mięsem w miseczce, dodajemy przyprawy.4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, wycinamy zeń kółka o średnicy ok. 8 cm, faszerujemy je mięsko-warzywnym farszem i zamykamy tworząc stożki imitujące kurze udka. 5. Stożki panierujemy w rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu.