Reklama

Reklama

Brazylijskie coxinhas

Sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego po gotowaniu zupy. Kotleciki wspaniale smakują i interesująco wyglądają. Według tradycji formuje się je tak, by przypominały kurze udka.

Czas przyrządzenia: 60 min.
Składniki dla: 2-3

Składniki

  • 200 ml domowego bulionu (najlepiej warzywnego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1/2 białej części pora
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 250 g serka kanapkowego, np. ziołowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia

1. Udka obieramy ze skóry i kości, mięso kroimy drobno. 

2. Podgrzewamy bulion, dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy, powoli dodajemy mąkę. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, studzimy.

3. Marchewkę ścieramy na tarce, pora, cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Ciepłe warzywa łączymy serkiem i mięsem w miseczce, dodajemy przyprawy.

4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, wycinamy zeń kółka o średnicy ok. 8 cm, faszerujemy je mięsko-warzywnym farszem i zamykamy tworząc stożki imitujące kurze udka. 

5. Stożki panierujemy w rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. 

Reklama


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje