Brukselka: Co można w niej znaleźć?

Niech nas nie zmylą małe rozmiary brukselki, ponieważ zawiera tyle cennych substancji odżywczych, że mogłaby obdarować co najmniej kilka innych produktów spożywczych. Choć brukselkę każdy widział i nie raz, nie dwa lądowała przynajmniej w zupie, to i tak za rzadko jest brana na kulinarny tapet. A szkoda, bo włączenie jej do diety i zjadanie od czasu do czasu to ogromna korzyść dla zdrowia. Przekonajmy się, co zawiera brukselka i jakie ma wartości odżywcze.

Brukselka i jej wartości odżywcze mogą zaskakiwać. Obfituje w wiele cennych substancji
Brukselka i jej wartości odżywcze mogą zaskakiwać. Obfituje w wiele cennych substancji123RF/PICSEL

Parę słów o brukselce

Brukselka, fachowo nazywana kapustą brukselką, jest dwuletnią rośliną z rodziny kapustowatych, która powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. To niecodzienne warzywo rośnie w sposób nietuzinkowy: na długiej i wysokiej łodydze tworzą się małe główki, które można wykorzystać w kulinariach. Brukselka świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby poddawać ją obróbce cieplnej. Niestety, w takiej formie zmienia się jej smak, który jest dość charakterystyczny i może niektórych do siebie zniechęcać. Mimo wszystko brukselka zawiera cenne substancje odżywcze, które powinny nas skłonić do sięgnięcia po nią od czasu do czasu.

Najbrudniejsze sprzęty domowe. Nie zgadniesz, gdzie jest najwięcej bakteriiInteria.tv

Moc wartości odżywczych

Trudno wymienić wszystkie wartości odżywcze brukselki, ale warto skupić się przynajmniej na tych najistotniejszych. W małych główkach można znaleźć spore pokłady kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na potencję i płodność, co jest idealnym uzupełnieniem diety dla par starających się o potomstwo. Jednak obecność tego cennego surowca powinna skłonić do zjadania brukselki także panie w ciąży. Dlaczego? Ponieważ kwas foliowy to idealna pożywka dla rozwijającego się układu nerwowego płodu, co jest niezbędne, by uchronić je przed wieloma schorzeniami.

Brukselka to także cenne warzywo, które powinno znaleźć się na talerzu osób dojrzałych. To zasługa trzech kluczowych pierwiastków, takich jak wapń, magnez i potas. Pierwszy z nich nie tylko zapewnia odpowiednią budowę układu kostnego, ale także wspiera działanie układu nerwowego i trawienia. Drugi z pierwiastków jest z kolei niezbędny dla wszystkich tych, którzy podejmują się na co dzień wytężonego wysiłku umysłowego, ponieważ wspiera pamięć i koncentrację. To także ważny surowiec w przypadku, kiedy narażeni jesteśmy na skutki przewlekłego stresu, ponieważ magnez zawarty w brukselce niweluje jego dokuczliwe skutki. Wreszcie w warzywie obecny jest potas: on powinien znaleźć się w diecie osób, którym leży - dosłownie - na sercu zachowanie pełnego zdrowia. Potas reguluje pracę układu krążenia, może niwelować skoki ciśnienia, a także chronić przed miażdżycą, zawałem lub udarem.

To cenne źródło przeciwutleniaczy

Brukselkę można zjadać na surowo, ale także zapiekać, smażyć lub marynować
Brukselkę można zjadać na surowo, ale także zapiekać, smażyć lub marynować123RF/PICSEL

Jeśli zawartość wymienionych wartości odżywczych dostatecznie nas do brukselki nie przekonuje, to warto pochylić się nad tym, co to warzywo ma w sobie najcenniejszego. O czym mowa? O przeciwutleniaczach, a dokładnie o sulforafanie. Zaliczany on jest do najsilniejszych antyoksydantów, które z łatwością wybijają wolne rodniki z organizmu, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Brukselka dzięki obecności wartości odżywczych pozwala także na usunięcie nadmiaru toksyn z organizmu, co jest wybawieniem dla przeciążonej wątroby i nerek.

Jak jeść brukselkę?

Jeśli wydawało nam się, że brukselka może być wyłącznie mizernym dodatkiem do zup jarzynowych, to warto przeciwstawić swoje mniemanie z innymi argumentami. Brukselka może być bez problemu spożywana na surowo, co pozwala na jej użycie w wielu sałatkach warzywnych oraz surówkach. W takiej formie nie dość, że zapewnia najwięcej substancji odżywczych, to także charakteryzuje się delikatnym, ale wyraźnym smakiem. Warzywo można również marynować, podsmażać (wystarczą dwie minuty na patelni) oraz gotować. Jednak, aby zachować to, co jest najcenniejsze w brukselce, obróbkę cieplną trzeba przeprowadzić umiejętnie.

Jak gotować brukselkę?

Jak gotować brukselkę? Jak najkrócej!
Jak gotować brukselkę? Jak najkrócej!123RF/PICSEL

Na zadane pytanie jest tylko jedna odpowiedź. Brukselkę trzeba gotować jak najkrócej - wtedy zachowa się wszystkie wartości odżywcze, które oferuje. Obróbka cieplna na parze albo w sposób tradycyjny nie powinna przekraczać czterech minut. Jeśli nie do końca odpowiada nam smak tego zdrowego warzywa, to do gotowania warto dodać odrobinę mleka, wrzucić kawałek chleba albo dodać niewielką ilość cynamonu. Jeśli decydujemy się na gotowanie brukselki w wodzie, nie wolno przykrywać garnka pokrywką - to ułatwi ulotnienie się związków siarki, które wpływają na finalny efekt.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas