Bubble tea: Właściwości i sposób przyrządzania

Bubble tea, czyli bąbelkowa herbata, to smaczny i zdrowy napój, który wywodzi się z Tajwanu. Uwagę przykuwa efektownym wyglądem, ale może też poszczycić się wieloma właściwościami zdrowotnymi. W tradycyjnej wersji przyrządza się ją bowiem z jednego z najbardziej szlachetnych gatunków herbat – niebieskiej oolong. Bubble tea będzie świetnym i zdrowym deserem dla osób zmagających się z nadwagą, a także zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Sprawdź, jak ją przyrządzić i wzbudzić zachwyt gości.

Czym jest bubble tea i jak wpływa na zdrowie?
Czym jest bubble tea i jak wpływa na zdrowie? ©123RF/PICSEL
Jak zrobić w domu bubble tea?Interia Kulinaria

Czym jest bubble tea?

Tapioka
©123RF/PICSEL

Bubble tea to odpowiednio parzona herbata (czarna, zielona lub niebieska oolong) z dodatkiem mleka, kulek tapioki i opcjonalnie lodu. Powstała na Tajwanie, gdzie od wieków tradycja parzenia herbaty jest bardzo silnie zakorzeniona. Znajdujące się w niej kulki tapioki to lekkostrawna i pożywna skrobia manioku jadalnego. Składa się ona z węglowodanów i niewielkiej ilości białka, nie zawiera glutenu i nie wywołuje reakcji alergicznych. Właściwości bubble tea uzależnione są jednak od gatunku herbaty, z jakiej została zaparzona. Warto więc zwracać uwagę na jakość napoju podawanego w restauracjach i kawiarniach – zdarza się, że niewiele ma wspólnego z oryginalną wersją i jest przygotowywana z proszku, przez co nie posiada żadnych korzystnych dla zdrowia właściwości.

Właściwości bubble tea

Owocowe bubble tea
©123RF/PICSEL

Bubble tea parzona w tradycyjny sposób i z najlepszych składników, czyli oryginalnej liściastej herbaty, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Najbardziej szlachetna wersja powstaje na bazie niebieskiej herbaty oolong. Charakteryzuje się ona niebieskim kolorem i intensywnym aromatem. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki którym obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed chorobami serca i wzmacnia odporność. Przyspiesza też przemianę materii i usuwa wolne rodniki z organizmu, opóźniając procesy starzenia organizmu.

Bubble tea może być też parzona z zielonej herbaty, która także pozytywnie wpływa na zdrowie. Reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą i pomaga zwalczać stany zapalne organizmu. Wykazuje też właściwości odchudzające – reguluje tempo metabolizmu i spowalnia wchłanianie się tłuszczów, jednocześnie przyspieszając ich spalanie. Istnieją też przesłanki, że picie zielonej herbaty w dużych ilościach znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.

Z kolei czarna herbata, z której także można przygotować bubble tea, polecana jest głównie dla osób zmagających się z dolegliwościami żołądkowymi i trawiennymi. Niestety, w dużych ilościach sprzyja nadmiernemu zatrzymywaniu wody w organizmie, przez co nie powinna być stosowana w trakcie diet redukcyjnych. Pomoże jednak osobom zmagającym się z chorobami serca (działa przeciwmiażdżycowo i reguluje ciśnienie krwi).

Jak przyrządzić bubble tea?

Bubble tea z lodem
©123RF/PICSEL

Przyrządzanie bubble tea jest proste. Potrzebujemy jedynie liściastej herbaty, mleka i kulek tapioki (są dostępne w sklepach internetowych lub sklepach z azjatycką żywnością - w wersji białej lub czarnej). Tapiokę należy ugotować (wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 15 minut – aż do wypłynięcia na wierzch, pozostawiamy w wodzie przez kolejne 15 minut, a potem odcedzamy). Herbatę parzymy zgodnie z zasadami – oolong zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni i parzymy przez 4 minuty, zieloną parzymy przez 2-3 minuty w wodzie o temperaturze 70-80 stopni, a czarną w temperaturze 95 stopni przez maksymalnie 4,5 minuty. Po ostudzeniu mieszamy ją z mlekiem (100 ml) i dodajemy dla smaku łyżkę miodu. Płyn przelewamy do innej szklanki, w której wcześniej na dnie umieszczamy kulki tapioki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas