Reklama

Reklama

Buraczane bryłki

Buraki zetrzyj na tarce o malutkich oczkach (odłóż 2 plasterki do dekoracji).

Składniki na 4 porcje:

Knedliki:

  • 2 upieczone buraki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/3 szkl. miąższu z białego pieczywa
  • 15 dag tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej + 2-3 łyżki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz ziołowy

Dodatkowo:

Reklama

  • biała część z 1 pora
  • 2 łyżki śmietankowego serka do smarowania
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • gałązki szczypiorku do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Buraki zetrzyj na tarce o malutkich oczkach (odłóż 2 plasterki do dekoracji). Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, pieczywo pokrój. Jajka wbij do miski. Dodaj buraki, ziemniaki, pieczywo, ser, majeranek i mąkę. Dopraw do smaku. Wyrób na jednolitą masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

2. Z masy uformuj okrągłe knedle i obtocz je w mące. Ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

3. Por umyj i przekrój wzdłuż na połowę, a następnie na półtalarki. Podsmaż go na maśle z cukrem i solą. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj serek. Duś 3-4 minuty. Por wyłóż na półmisek, rozłóż na nim gorące knedliki, udekoruj natką, słupkami z buraka oraz szczypiorkiem.

Trwały kolor: Buraki przed pieczeniem skrop sokiem z cytryny, posmaruj oliwą i zawiń w folię.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama