Buraczane bryłki
Buraki zetrzyj na tarce o malutkich oczkach (odłóż 2 plasterki do dekoracji).
Składniki na 4 porcje:
Knedliki:
- 2 upieczone buraki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1/3 szkl. miąższu z białego pieczywa
- 15 dag tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mąki pszennej + 2-3 łyżki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz ziołowy
Dodatkowo:
- biała część z 1 pora
- 2 łyżki śmietankowego serka do smarowania
- 1 łyżka masła
- szczypta cukru
- pieprz
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- gałązki szczypiorku do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Buraki zetrzyj na tarce o malutkich oczkach (odłóż 2 plasterki do dekoracji). Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, pieczywo pokrój. Jajka wbij do miski. Dodaj buraki, ziemniaki, pieczywo, ser, majeranek i mąkę. Dopraw do smaku. Wyrób na jednolitą masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
2. Z masy uformuj okrągłe knedle i obtocz je w mące. Ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
3. Por umyj i przekrój wzdłuż na połowę, a następnie na półtalarki. Podsmaż go na maśle z cukrem i solą. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj serek. Duś 3-4 minuty. Por wyłóż na półmisek, rozłóż na nim gorące knedliki, udekoruj natką, słupkami z buraka oraz szczypiorkiem.
Trwały kolor: Buraki przed pieczeniem skrop sokiem z cytryny, posmaruj oliwą i zawiń w folię.