Buraczki do obiadu

Smakują dzieciom i dorosłym, dlatego nie trzeba nikogo specjalnie namawiać by zjadł "jarzynkę". Buraczki zasmażane wspaniale uzupełnią zarówno wykwintny obiad niedzielny, jak i ten codzienny.

Bardzo zdrowy i wartościowy dodatek do mięs i ziemniaków
Bardzo zdrowy i wartościowy dodatek do mięs i ziemniaków123RF/PICSEL

Buraki starannie myjemy (jeszcze ich nie obieramy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

Ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce.

W niewielki garnuszku umieszczamy masło, rozpuszczamy je, następnie dodajemy łyżkę mąki, łączymy mieszając. Dodajemy starte buraki, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i skrapiamy całość odrobiną soku z cytryny. Mieszamy całość starannie.

"Ewa gotuje": Pomidorówka dla dzieciakaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas