Buraczki do obiadu
Smakują dzieciom i dorosłym, dlatego nie trzeba nikogo specjalnie namawiać by zjadł "jarzynkę". Buraczki zasmażane wspaniale uzupełnią zarówno wykwintny obiad niedzielny, jak i ten codzienny.

Składniki
- 500 g buraków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Buraki starannie myjemy (jeszcze ich nie obieramy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.Ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przestudzone obieramy, następnie ścieramy na tarce.W niewielki garnuszku umieszczamy masło, rozpuszczamy je, następnie dodajemy łyżkę mąki, łączymy mieszając. Dodajemy starte buraki, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i skrapiamy całość odrobiną soku z cytryny. Mieszamy całość starannie.
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program***Zobacz także