Buraczki na ciepło
Nie od dziś wiadomo, że burak ma lecznicze właściwości. Dlatego jeśli twoje dziecko skończyło 2 lata, zaproponuj mu danie z tym warzywem.
Składniki:
- 2-3 łyżki tartych buraków (mogą być mrożone)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka mąki
- szczypta koperku
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej 2-3 łyżki wrzątku, włóż buraczki i ugotuj je.
2. Następnie dodaj do warzyw oliwę z oliwek i mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Duś jarzynkę tak długo, aż będzie miękka.
3. Jeśli dziecko może jeść owoce cytrusowe, zakwaś buraczki kilkoma kroplami soku z cytryny.
4. Tuż przed podaniem brzdącowi posyp jarzynkę szczyptą posiekanego koperku.