Reklama

Reklama

Burger z czerwonej fasoli – fast food w zdrowej odsłonie!

Lato to czas wzmożonej dziecięcej aktywności i zabaw w ogrodzie. Podczas trwającego mundialu dzieci najczęściej naśladują swoich idoli i rozgrywają mecze piłkarskie. Towarzyszyć im powinny atrakcyjne i szybkie posiłki, które działają na wyobraźnię dziecka na tyle, aby przerwało zabawę i ochoczo przystąpiło do jedzenia. W te wakacje weź przykład z dietetyków oraz piłkarzy FC Barcelony i w myśl hasła Beko #jedzjakmistrz zaproponuj swoim pociechom smaczne i pełne wartości odżywczych burgery z czerwonej fasoli polecane przez samego Paulinho.

Składniki

  • 0,5 kg czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 jajko
  • 80 g bułki tartej
  • ser żółty w plastrach
  • 6 bułek pszennych
  • Posiekana sałata
  • pikle

Sposób przygotowania

Na średniej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i zieloną paprykę, a następnie podpiekaj przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli a papryka zrobi się miękka. Dodaj czosnek i podsmaż przez następne 2 minuty. Przełóż miksturę do przygotowanej wcześniej miski. Do blendera kielichowego (np. Beko) wsyp czerwoną fasolę i orzechy nerkowca, a następnie blenduj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miski z cebulą i papryką. Dodaj jajko i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj małe kotlety. Na patelni podgrzej łyżkę oleju. Kotlety smaż około 5 minut, tak aby po każdej stronie powstała twarda "skórka". Bułki przekrój na dwie równe części, dodaj posiekaną sałatę i pikle a następnie usmażony kotlet i plasterek sera. Złóż części bułki w burgera. Smacznego!

Reklama

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama