Burgery z kaszy jaglanej
Idealne dla wegetarian.
Sposób przygotowania
Do garnka wsyp ok. 2/3 szkl. kaszy jaglanej. Zalej ją wrzątkiem. Posól i gotuj przez 10-15 minut. Potem odstaw na 10 minut pod przykryciem. Wystudź. Zetrzyj 2 średnie marchewki. Dodaj je do kaszy. Wsyp. po 1/2 szkl. bułki tartej, prażonych pestek słonecznika i siemienia lnianego. Dodaj 1 posiekaną cebulkę, 1/4 szkl. oleju i 3 łyżki mąki pszennej. Masę przypraw 2 łyżkami sosu sojowego, 3 łyżeczkami ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru i chili. Dobrze wyrób rękoma. Uformuj z niej 10 kotletów. Spłaszcz je dłonią. Burgery ułóż na tackach do grillowania posmarowanych olejem. Piecz przez 12-15 minut, od czasu do czasu obracając.