Całe lato należy do tego dania. Kania w panierce nie ma sobie równych!
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Czubajka kania to jednej z tych grzybów, na które ostrzą sobie zęby wszyscy jego miłośnicy. Dlaczego? Bo występuje pospolicie w całej Polsce, a smakuje wybornie! Kania może być przyrządzana na setki sposobów, ale wiele osób, zwłaszcza weganie i wegetarianie lubią ją w wersji panierowanej. Dlaczego? Bo takiej formie "leśne mięso" smakuje najlepiej. Kania w panierce: jak ją zrobić? To banalne, a smaczne!
Kania: Rozpoznaj ją!
Czubajka kania to grzyb dość charakterystyczny i występujący na terenie całej Polski. Sezon na ten rarytas zaczyna się w lipcu i trwa aż do października, więc miłośnicy grzyba mają nie lada gratkę. Młode kanie są dosyć charakterystyczne, ponieważ mają jajowaty kapelusz, który z czasem się otwiera. Co więcej, dojrzały egzemplarz ma na wierzchu charakterystyczne, ciemne łuski. Kania to nie tylko grzyb, który dostarcza wyjątkowych wrażeń smakowych, ale również zapewniają witaminy z grupy B, a także C, A oraz E.
Ze względu na fakt, że kania zaliczana jest do grzybów zdrowych, to nazywana jest "mięsnym mięsem". Dlatego warto przyrządzić kanię w panierce.
Kania w panierce: Jak zrobić?
Przygotowanie kani w panierce jest łatwe, ale wcześniej trzeba zgromadzić potrzebne składniki:
- dwa kapelusze kani,
- jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- szklanka mleka,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Na początku trzeba dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć kanie, a następnie namoczyć w mleku na godzinę. Następnie tak przygotowane kapelusze posolić i dodać pieprzu, obsypać mąką, namoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Teraz nie pozostaje nic innego jak usmażyć kanie na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Grzyby są gotowe, kiedy na każdej ze stron uzyskają złoty kolor. Gotowe!
Z czym podawać kanię w panierce? Młode gotowane ziemniaczki z koperkiem oraz surówka to gwarant na przepyszne danie obiadowe.
Uważaj na kanie!
Czubajka kania to pospolity grzyb, który jest spotykany praktycznie w całej Polsce, ale, niestety, nie powinien być spożywany codziennie. Przede wszystkim dlatego, że jest ciężkostrawny i w nadmiarze nadwyręża żołądek. Dodatkowo należy pamiętać, że grzybów nie powinny jeść dzieci.
W trakcie grzybobrania należy zachować czujność, ponieważ kania może być bardzo podobna do muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trujący.
Polecamy także: